TT-Inrikes

Ätbart vaccin mot TBE kan bli verklighet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett ätbart vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE är på gång, men långt ifrån klart. Om ett halvår hoppas forskarna kunna börja med djurförsök. - Det är fortfarande på forskningsstadiet.(TT)

– Det är fortfarande på forskningsstadiet. Det är lång väg tills vi har ett vaccin som kan ges till människan, säger Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

I dag finns inte någon medicin som botar TBE, men vaccin kan skydda. Och nu är ett ätligt vaccin på gång.

Scandtick innovation är ett treårigt forskningsprojekt inom EU. Det dansk-norsk-svenska samarbetet jobbar för att minska fästingrelaterade infektioner hos människor och djur.

– Vi har utvecklat bättre och säkrare diagnostik av borrelia och ätbara vacciner för TBE, säger Per-Eric Lindgren, projektledare för Scandtick innovation.

Varje år rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige och sedan år 2000 har antalet fall ökat kraftigt. Virussjukdomen sprids via fästingbett och angriper hjärnans nervsystem. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får bestående besvär med bland annat trötthet och minnesstörningar och i ovanliga fall bestående förlamningar. Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta

Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Fästingarna får sjukdomen själva när de biter och suger blod från smågnagare.