TT-Inrikes

Anhöriga vill ha svar om balsamering

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Anhöriga till fyra avlidna som tvångsbalsamerats har skrivit ett öppet brev till Stockholms läns landsting där de kräver en ursäkt. De vill också ha information om landstinget ändrat sina rutiner, och kräver pengarna tillbaka för tjänsten de aldrig beställt.(TT)

De vill också ha information om landstinget ändrat sina rutiner, och kräver pengarna tillbaka för tjänsten de aldrig beställt.

– Man vill ha någon form av upprättelse, säger Ingrid Falck, vars make Magnus, som avled i december, balsamerades utan medgivande.

– Jag vet att det innebär ett stort ingrepp på den avlidne. Det ville vi inte, säger hon till Dagens Nyheter.

I Stockholm har det nästintill blivit praxis att balsamera de avlidnas kroppar efter tio dagar, medan det i resten av landet är väldigt ovanligt. Räkningen skickas sedan till dödsboet.

Landstinget stödjer sig på en bestämmelse i obduktionslagen som säger att man får balsamera kropparna av sanitära skäl utan att tillfråga de anhöriga. Men då ska det ske restriktivt.

Tidigare har landstingen uppvaktats av företrädare för begravningsbranschen som försökt påverka rutinen, skriver DN. En förlikning har också skett med en man som stämt landstinget sedan hans fru tvångsbalsamerats. I samband med den förband sig landstingen att se över sina riktlinjer.

Men trots löften i februari har Stockholms läns landsting ännu inte ändrat sina rutiner. Landstingen planerar att förtydliga informationen till anhöriga, men någon ekonomisk ersättning eller ursäkt kan de inte vänta sig, enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen.