TT-Inrikes

Skolskjutsar ställs in även under torsdagen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Snökanonen slog framför allt till mot de sydöstra delarna av landet. Masskrockar och snö fick sjukhus att gå upp i stabsläge. Och mer snö är att vänta. Även under torsdagen kommer skolskjutsar att ställas in i södra Sverige.(TT)

All skolskjutstrafik i Kalmar, Ystad, Tomelilla, Simrishamn och delar av Kristianstad kommun är fortsatt inställd. Kommunerna uppmanar också föräldrar att om möjligt hålla sina barn hemma från skolan och förskolan, skriver SVT Skåne.

Onsdagens kraftiga snöfall får en fortsättning även under torsdagen. Det rör främst de östra delarna av Götaland.

– Vindarna kommer att avta något, men det kommer fortfarande att vara ganska blåsigt så det är ju snödrev och snörök som är de stora problemen vid sidan av snömängderna, säger Niklas Einevik, meteorolog vid SMHI, till TT.

Även om det väntas mindre snö under torsdagen kan det lokalt ändå komma stora mängder.

Trafikverket ger rådet att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt.

Extremt halt

Det snöade rejält i flera delar av landet under onsdagen. Trafikanter uppmanades att följa väderrapporteringen och undvika att köra bil i de drabbade områdena om det inte är nödvändigt.

I Kalmar är det extremt halt på vägarna och flera olyckor har skett.

– Jag har jobbat här i 35 år men jag vet knappt om jag har varit med om att det varit så här besvärligt, säger Kenneth Emricsson, vakthavande befäl vid Kalmars brandkår.

I polisregion Syd inträffade mer än 200 trafikolyckor från lunchtid på tisdagen fram till lunch på onsdagen. På onsdagskvällen hade en rad med lastbilar fastnat utanför Degeberga i södra Skåne.

Gick upp i stabsläge

Trafiken på E4 söder om Stockholm stod mer eller mindre stilla under förmiddagen efter flera masskrockar. Ett hundratal fordon var inblandade och 30 personer fördes till Södertälje sjukhus.

Vid elvatiden gick sjukhuset upp i stabsläge för att hantera alla skadade, rapporterar LT. Ingen var dock allvarligt skadad och 27 av dem har fått åka hem. Vid femtontiden kunde sjukhuset återgå till normalläge.

Även Ystads lasarett har gått upp i stabsläge eftersom snön gör att patienter och personal har svårt att ta sig till och från lasarettet. Sjukhuset har strukit alla planerade operationer för resten av veckan.

– Alla livshotande tillstånd och cancer opererar vi. Men allt som kan vänta utan komplikationer för patienten har ställts in, säger Karin Ekelund, platschef vid lasarettet, till P4 Malmöhus.

I Kalmar meddelar brandkåren att man kommer att använda alla resurser till operativ räddningstjänst. Räddningstjänsten har kallat in extra personal och har flera stycken bandvagnar i beredskap.

– Det är extremt halt på E22. Vi har haft ett flertal olyckor och avåkningar och det ligger bilar lite här och där, säger Kenneth Emricsson.