TT-Inrikes

Åklagare vill ha fängelse för tvångsäktenskap

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Åklagaren överklagar Värmlands tingsrätts dom i frågan om ett påstått tvångsäktenskap mellan en 13-årig flicka och 23-årig man.(TT)

Åklagaren överklagar Värmlands tingsrätts dom i frågan om ett påstått tvångsäktenskap mellan en 13-årig flicka och 23-årig man.

I tingsrätten dömdes ett föräldrapar från Syrien för försök till äktenskapstvång sedan de skrivit ett äktenskapskontrakt för sin dotter medan den man som skulle gifta sig med flickan frikändes. Makarna dömdes till villkorlig dom.

Åklagaren Pia Hammer överklagar nu domen och vill att samtliga tre döms till fängelse, skriver SVT Värmland.

I överklagandet till hovrätten skriver åklagaren att hon anser äktenskapskontraktet fullbordat vid bevittnande och undertecknande. Föräldrarna och mannen har under rättegången förnekat brott. De hävdar att det handlar om något som motsvarar en förlovning.

Redan när domen föll sade flera forskare att frågan borde prövas i högre instans.

– Tingsrätten själv ger en antydan om det när den skriver att "det saknas praxis". I så fall tror jag att flickans ålder och frågan om begreppet "äktenskap enligt muslimsk tradition" kommer att aktualiseras, förklarade Rasool Awl, doktorand vid Göteborgs universitet.