TT-Feature

Vinnarna av SR:s litteraturpriser utsedda

TT-Feature Artikeln publicerades

Aleksander Motturi tilldelas Sveriges Radios romanpris och Gunnar D Hansson lyrikpriset. Nicolas Kolovos vann radiolyssnarnas röster i novellkategorin. - Jag är väldigt tacksam, säger Aleksander Motturi till SR.(TT)

Sveriges Radio har traditionsenligt delat ut sina årliga litteraturpriser i direktsändning från Göteborg stadsbibliotek.

Årets vinnare av romanpriset är författaren och filosofen Aleksander Motturi för verket "Broder". En passage av lyssnarjuryns motivering lyder "För en öm och ärlig berättelse, med stor smärta och stark syskonkärlek."

– Det är många som fått stå ut med mig som skrivande människa, människor som är nära mig. Jag är väldigt tacksam för det här priset men jag tror kanske inte att det innebär så mycket tröst för dem, men nånstans kanske det finns en stolthet, säger Aleksander Motturi till SR.

Sveriges Radios lyrikpris väljs av en kritikerjury som i år fastnade för Gunnar D Hanssons diktsamling "Tapeshavet". Det är inte första gången poeten tilldelas priset - redan år 2000 fick han det.

Sveriges Radios novellpris väljs av radiolyssnarna som i år röstade fram dramatikern, regissören och manusförfattaren Nicolas Kolovos till vinnare för radionovellen "Underverket".

– För ett par månader sedan satt jag på första våningen här på stadsbiblioteket och skrev novellen och nu blir jag hyllad för den här - det är helt otroligt, säger Nicolas Kolovos till SR.

Samtliga vinnare tilldelas en prissumma på 30 000 kronor.