Annons

Tysk tagning på Bergmans mörker

Bergman här och nu står i fokus när Dramaten spänner musklerna och bjuder in till årets internationella Bergmanfestival. En tysk argusblick på unga svenskars trygghetslängtan inviger festivalen.(TT)
Publicerad 17 augusti 2018

Det prestigefyllda invigningsuppdraget axlas av den tyske regissören Falk Richter, uppmärksammad husdramatiker på Schaubühne i Berlin. Han började med att ta med sig ett gäng Bergmanfilmer till sitt hus på landet.

””
””

Rädslan för att engagera sig på allvar leder i sin tur till att något saknas i deras liv, fortsätter Falk Richter, som beskriver sin text som både tragisk och komisk. Men "Safe", som verket heter, ett slags allkonstverk med dans, sång och video, handlar också om den allmänna känslan av otrygghet som han ser i det samtida västerländska samhället och som han har skildrat även i sina tidigare pjäser.

””
Annons

Reagerar emotionellt

Även dagens digitala informationsflöden skapar förvirring. De unga huvudpersonerna reagerar emotionellt på impulser från sociala medier men utan att egentligen lösa några problem.

Trots att Falk Richter inte tycks väja för mänsklighetens mörka sidor förvånades han över den tunga tematiken i de Bergmanfilmer som han såg inför sitt invigningsuppdrag i Stockholm, och över hur ensamma barnen i dem är.

””

Poet möter teaterlek

Suzanne Osten hyllar Bergman genom att regissera festivalens andra stora urpremiär: "Fenix", skriven av hennes samarbetspartner sedan tidigare, Ann-Sofi Bárány. Här skildras mötet, eller snarare kollisionen, mellan två autentiska personer, den ryska poeten Marina Tsvetajeva och teatermannen Evgenij Vachtangov, en av Suzanne Ostens idoler, känd för sin nydanande lekfullhet på scenen. Ett snabbt besök under repetitionerna avslöjar en klassisk Ostenföreställning i vardande.

””

Suzanne Osten saknar det bergmanska mörkret. Som "ett slags japansk kampsport för själen" beskriver hon hans kulturella arv i en intervju i festivalens programblad:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons