Annons

Sorglös Allan rena terapin

I debutromanen reste Allan Karlsson tillbaka genom det som Jonas Jonasson ser som det värsta av århundraden: 1900-talet. Men världsläget är inte så mycket bättre i dag, och nu får den beryktade hundraettåringen träffa Donald Trump. "Min lilla gubbe" säger Jonas Jonasson mitt i en mening.(TT)
Publicerad 11 september 2018

"Min lilla gubbe" säger Jonas Jonasson mitt i en mening. Är det så han tänker på Allan Karlsson? Med sådan ömhet?

””

Någon ny roman om honom skulle det inte bli. Men den Martin som han försökte göra till läsarnas ciceron genom en ny världspolitisk satir, nu om 2017, vägrade tala. Bara som ett experiment testade Jonas Jonasson vad Allan skulle ha sagt och gjort i samma situationer.

””
Annons

"Det är som det är, det blir som det blir" är Allan Karlssons mantra även här, ett slags sorglöshet genom såväl privatliv som världspolitisk terror och en viktig förklaring till hans framgång hos läsarna i "Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann", tror Jonas Jonasson.

””

Kraschad luftballong

I "Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket" är Allan Karlsson livstidsturist på Bali, nu med en nyinköpt "svart platta" på vilken han läser om vad som händer runt om i världen. Via en kraschad luftballong och ett fraktfartyg lastat med illegal uran kommer han till Korea och vidare till ett möte med en kolerisk Donald Trump som Allan driver till vansinne.

””

En tredje bok

Engagemanget smittar av sig på Allan Karlsson.

””

När han inte skriver hemma på Gotland reser han till Afrika, framför allt Kenya och Sydafrika.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons