TT-Feature

Politisk Strömstedt i "Så mycket bättre"

TT-Feature Artikeln publicerades

Niklas Strömstedt riktade hård kritik mot Sverigedemokraterna i kvällens "Så mycket bättre" i TV4. I sin tolkning "Lyckolandet" gav han en känga till vad han kallar "järnrörsgänget med trollsvans". Det blev en politisk Niklas Strömstedt som tolkade Ace of Base-låten "Happy nation" från 1993.(TT)

Det blev en politisk Niklas Strömstedt som tolkade Ace of Base-låten "Happy nation" från 1993. Innan han tog fram gitarren i programmet berättade han om hur han resonerat:

– Den handlar om att vi lever i samma värld allihop, om att alla människor är lika mycket värda och borde ha samma möjligheter till liv. Det finns så många krafter, inte minst i Sverige just nu, som inte tycker så. Därför ville jag skriva en text som sätter fingret på det, säger han i programmet.

Hans version, som fått titeln "Lyckolandet", inleds med att han räknar upp vad han kallar "järnrörsligan med trollsvans": Sverigedemokraterna, sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider samt en rad högerextrema rörelser.

Låten, som rörde huvudpersonen Jenny Berggren till tårar, fortsätter sedan:

"Hissa flaggan och förstå, den kan vara mer än gul och blå. Lyckolandet, vi som hade tur och fann det."

I programmet berättar Strömstedt även att hans musik spelades på Sverigedemokraternas valvaka under EU-valet, och konstaterar:

– Den här låten tror jag inte kommer att spelas på någon SD-valvaka i alla fall.