TT-Feature

Konstmässa med mobiler i mohair

TT-Feature Artikeln publicerades

Bella Rune visar mobiler i mohair, danske Tal R sitt blå måleri och norska Constance Tenvik ett medeltida tornerspel i tyg. Den som vill orientera sig i den nordiska samtidskonsten har goda chanser i Stockholm i helgen. Galleristerna intar i år Liljevalchs konsthall med konstmässan Market.(TT)

Galleristerna intar i år Liljevalchs konsthall med konstmässan Market. Deras kollegor, de konstnärsdrivna gallerierna, fyller i sin tur en byggnad i Slakthusområdet med sin betydligt större och stökigare mässläkting Supermarket.

Market stoltserar med att vara liten. Bara en mindre del av de många gallerier som söker får vara med, allt för att konsten ska kunna visas i en lokal som gör den rättvisa.

– Det är en poäng. Här ska besökaren kunna få en intim relation med gallerister, säger den erfarne museichefen Lars Nittve som i år för första gången har lett den grupp som valt ut de gallerister som nu får visa sina konstnärer i den nyrenoverade konsthallen.

Nya konstsamlare

Målet med Market är att den konstintresserade ska kunna orientera sig i det aktuella konstutbudet, men ännu mer att locka fram en ny generation konstsamlare, förklarar den nye mässchefen Carl Sundevall.

Många gallerister tar chansen att lyfta fram nya samarbeten. Magnus Karlsson visar nyvärvade Bella Runes skira mobilkonstruktioner i egenhändigt färgat sidenmohairgarn.

– Det här handlar om att vara ambassadör, säger han.

Riddare i tyg

Levande och döda konststjärnor som danske Tal R och svenske Elis Eriksson finns representerade.

Den norska multikonstnären Constance Tenvik visar stiliserade riddare hos Stockholmsgalleriet Loyal. Utifrån historien om den skotske greven Eglington som 1839 försökte iscensätta ett klassiskt medeltida tornerspel har Constance Tenvik i sin tur sytt 13 riddare i tyg som hon fäst på svetsat stål. Eglington lockade 100 000 åskådare som såg tornerspelen med uppfällda paraplyer. Constance Tenvik reagerade på hur 1800-talsrekvisitan blandades med medeltiden.

I Liljevalchs konsthall tillfogar hon sina egna pastellfärgade lager.