Annons

Identitetsböcker vidgar svenskheten

Inte halv - utan dubbel. Flera av höstens böcker lyfter identitetsfrågor för alla med hemvist i mer än en kultur. Komikern Soran Ismail och kollektivet bakom Third culture kids definierar både sig själva och en ny svenskhet. Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom.(TT)
Publicerad 21 september 2017

Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom. Redan i sandlådan, bara sex år gammal, fick han höra en liten killes pappa ropa till sonen: "nita den där svartskallen". Där någonstans startade ett helt livs funderingar kring identitet, svenskhet, fördomar och rätten att höra till.

””

I en omskriven skandal sade den dåvarande SD-politikern Erik Almqvist 2010 till Soran Ismail: "Sverige är inte ditt land". Länge trasslade Soran Ismail själv in sig i frågor om huruvida han är svensk eller kurd.

””
Annons

Att höra till

Numera vet Soran Ismail att han kan vara både svensk och kurd - och i boken vänder och vrider han på båda identiteterna. Fröet såddes redan när han gick i high school i USA, där han kallades "svensken". En amerikansk kille i klassen undrade varför - han trodde att Sverige var ett u-land och att Soran Ismail hade kommit till USA för att stanna.

””

Soran Ismail har djupanalyserat svenskhet i tv-programmet "Absolut svensk". Boken är en fortsättning. Den var aldrig planerad men efterfrågades av personer i skolvärlden. Och ända sedan Soran Ismail för fem år sedan pratade i P1 Sommar om dubbel identitet har mängder av människor hört av sig:

””

Nya identiteter

I höst uttrycker flera samma grubblerier: Jason "Timbuktu" Diakité pratar i boken och föreställningen "En droppe midnatt" om att vara både svensk och amerikan. Och kollektivet Ra Hidaya Modig med Babak Azarmi i spetsen har fiskat upp ett uttryck från 1950-talet: termen "Third culture kid". Uttrycket myntades för barn till missionärer eller ambassadörer som växte upp i en annan kultur än sin egen.

””

I boken, vars titel är just "Third culture kid", ingår bland andra Mapei, Conakry, Silvana Imam och Sherihan "Cherrie" Abdulleh. De har alla haft känslan av utanförskap, och ett behov av att definiera en egen identitet:

””

Rik på kultur

Alla dessa funderingar kring identitet och etnicitet återspeglar det faktum att barnen till en generation invandrare börjar få en plattform, ser Soran Ismail. Att det finns en parallell utveckling, där SD-anhängare och nazister snävar in bilden av svenskhet oroar inte Babak Azarmi.

””

Det är dem kollektivet vill nå, genom skolor, fritidsgårdar och nu en turné runt om i Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons