TT-Feature

Gammel: Förnedrande att vara skådespelare

TT-Feature Artikeln publicerades

P1:s dramasatsning "Gertrud" utspelar sig i ett svenskt community i Hollywood, bland framgångrika regissörer och manusförfattare. - Det handlar om strukturer och vems röst som är värd någonting, säger Moa Gammel, som står för manus och regi.(TT)

"Gertrud" är en fri omskrivning av Hjalmar Söderbergs pjäs med samma namn, som hade premiär 1907. Dramat utspelar sig i Los Angeles bland framgångsrika män, och kvinnor tvingas lägga karriären bakom sig. Rollfiguren Gertrud är en känd skådespelare som börjar skriva manus, men som hela tiden hamnar i skuggan av manliga genier.

– Hjalmar Söderberg är expert på att skriva om människors livsval och vad de livsvalen ger för konsekvenser. "Gertrud" såg jag första gången för tio år sedan, och då slog det min att jag kände igen alla karaktärerna. Trots att den är skriven 1907 har jag haft relationer med samma typ av män som Gertrud, berättar Moa Gammel.

Kvinnorna byts ut

Berättelsen är baserad på Gammels egna upplevelser av filmindustrin. Hon har tidigare skådespelat i bland annat "Tommy", "Hemma" och tv-serien "Jordskott". "Gertrud"-dramat blir första gången hon både skriver manus och regisserar sin egen text, och Gammel berättar att hon känner sig på helt rätt plats i livet.

– Jag har hela tiden sökt mig bort från skådespeleriet eftersom att jag har känt att det är väldigt frustrerande och sårbart. På många sätt har det varit förnedrande att vara skådespelare också.

TT: På vilket sätt?

– Manliga skådespelare gör ofta roll på roll, medan produktionerna ofta vill ha nya tjejer, nya ansikten. Man är utbytbar på ett annat sätt än vad jag uppfattar att manliga skådespelare är, och att andra saker spelar in än begåvning. Du kanske råkar ha fel hårfärg och då får du inte rollen, säger Moa Gammel.

"Lever via mannen"

I dramat ses Gertrud hela tiden som någon annans "plus en" i stället för en egen individ. Gammel berättar att hon flera gånger sett vänner med storslagna drömmar som flyttat till USA med sina män, men som blir utan arbetstillstånd och tvingas in i hemmafrurollen.

– Gertrud har en replik som egentligen är från boken "I love Dick": â??Du vill inte vara med honom, du vill vara honom." Jag tror att kvinnor som dras till kreativa män egentligen drömmer om att skapa själva, men inte har självförtroendet eller verktygen för att göra det. Då är det näst bästa att bli tillsammans med en kille som är konstnär, och då kan de leva via honom på ett ganska sorgligt sätt, säger hon.

Programmet har premiär i Sveriges Radio P1 den 1 april.