TT-Feature

François Ozon: "Vill utmana och provocera"

TT-Feature Artikeln publicerades

När han klippte sin film "Frantz" insåg François Ozon att det inte fanns en enda sexscen i den, bara en mycket kysk kyss. Det inspirerade honom att göra "Dubbelt begär" - en psykologisk thriller med många sex- och nakenscener.(TT)

– Jag vill aldrig upprepa mig, jag vill göra motsatsen till det jag precis gjort. Och så vill jag utmana och provocera, säger den nu 50-årige regissören till TT

"Dubbelt begär" är löst baserad på Joyce Carol Oates roman "Tvillingliv". François Ozon säger att han länge velat filmatisera den, men att det dröjde innan han kunde köpa filmrättigheterna - och att det ju passade bra att få möjlighet att göra den nu, direkt efter "Frantz".

– Jag ville göra en film som var en thriller som påminde om dem som gjordes på 90-talet, samtidigt som det var ett kvinnoporträtt, säger François Ozon.

"Hemska upplevelser"

Huvudperson i "Dubbelt begär" är den trasiga Chloé (Marine Vacth). Hon inleder ett förhållande med sin psykiater Paul, men börjar efter hand inse att denne har mörka hemligheter.

– Jag ville också jobba med Marine Vacth igen, som jag mötte när jag gjorde "Isabelle". Hon var då en före detta modell, som inte var säker på att hon ville bli skådespelare, eftersom hon hade haft några hemska upplevelser med en regissör hon jobbat med tidigare - nej, jag säger inte vem det var. Men hon var som ett sårat litet djur, väldigt skadad, säger François Ozon.

– Vi kom bra överens och jag ville arbeta med henne igen. Under de år som gått har hon förändrats, hon har fått barn och hon har blivit kvinna. Och jag tror att hon dessutom kunde relatera till hur skör Chloé var.

"Får inte bli censur"

Ozon har ofta upptäckt unga skådespelare som sedan gått vidare till stora roller - Ludivine Sagnier i "Swimming pool", Paula Beer i "Frantz" och Marine Vacth är tre exempel.

– Jag håller koll på kortfilmer och i tidningar. Och jag håller kontakt med dem efteråt och kommer med råd om vad de borde göra eller inte göra. Fast oftast lyssnar de inte.

Vi talar om metoo-rörelsen och Ozon säger att han sympatiserar med den.

– I alla fall när det gäller relationer och jämlikhet. Män har verkligen utnyttjat sin makt under åren. Men när det gäller film får det inte påverka, det får inte bli censur. Konst är till för att provocera.

"Dubbelt begär" får svensk biopremiär den 30 mars. François Ozon arbetar redan med nästa film - den heter "Alexandre" och ska handla om manlig vänskap.