TT-Ekonomi

Start för Löfvens innovationsråd

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Statsminister Stefan Löfven (S) är redo att sjösätta sitt sedan länge aviserade innovationsråd. Rådet består av fem ministrar och tio företrädare för näringslivet och den akademiska världen. Innovationsrådet har sitt första möte på regeringens residens Harpsund på tisdag.(TT)

Innovationsrådet har sitt första möte på regeringens residens Harpsund på tisdag.

– Där ska tas upp ämnen som är viktigt för Sverige som innovationsnation, säger Löfven till TT.

Tanken är att regeringen ska bolla idéer med rådet, till exempel inom områden som infrastruktur, utbildning och forskning. På tisdagens dagordning står det statliga riskkapitalet. Löfven anser att det i dag är uppdelat på för många aktörer och att det bör sättas in tidigare när företag utvecklar nya produkter.

Statsministern ordförande

Innovationsrådet kommer att träffas ungefär en gång i kvartalet och ha ett sekretariat i statsrådsberedningen. Någon gång om året kan de 15 deltagarna också komma att resa någonstans i Sverige eller utomlands.

Statsminister Löfven är ordförande. De övriga ministrarna som ingår är finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Mikael Damberg (S), vice statsminister Åsa Romson (MP), samt forsknings- och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S). Vilka de övriga ledamöterna blir kommer att presenteras före första sammanträdet.

Näringslivet kommer att ha företrädare.

– Man måste ha med människor som kan näringslivet på riktigt, säger Löfven.

Han betonar att innovationsrådet varken ska presentera någon rapport eller lägga fram egna förslag.

– Det är regeringen som tar ansvar för förslagen och det innebär att de tio personerna som kommer utifrån inte behöver känna att de ska ta ansvar för regeringens politik.

Handlar om jobb

Innovationsrådet var ett av de första egna förslag Stefan Löfven förde fram sedan han blivit Socialdemokraternas ledare 2012. Han hoppas att de råd som innovationsrådet ger och de konkreta regeringsförslag som följer av dem ska leda till fler utvecklade produkter, fler nya företag och växande företag.

– Det är jobb det handlar om.

TT: Kommer det inte att ta lång tid när rådet bara träffas en gång per kvartal?

– Det beror på. Det är klart att det inte kommer att vara så att inget händer däremellan. Men det är inte så att det kommer ett nytt lagförslag två veckor efter att rådet sammanträtt.

TT: Kommer det att finnas tabun för rådet, till exempel skattesänkningar?

– Vi har inte sagt vad som är tabu, utan vad vi siktar på. Det här kommer inte att vara de stora drabbningarna om skatter eller arbetsrätt. Här är det mer verkstad. Hur får vi innovationsprocesser att fungera på bästa sätt?