TT-Ekonomi

Rekordmånga svenskar gör bostadsköp i Spanien

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Varje år köper tusentals svenskar lägenheter och hus i solsäkra Spanien. På fem år har antalet köpare dubblats från knappt 2 000 till nära 4 000. Under årets första kvartal var intresset större än någonsin tidigare.(TT)

Det råder ingen tvekan om att Spanien är populärt bland svenskar och andra européer. Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att det under årets första tre månader genomfördes 16 833 bostadsaffärer av utländska köpare, varav 1 106 av dessa var svenskar, vilket är rekordmånga.

– Under 2017 försvagades kronan hela tiden och det trodde vi skulle påverka, men det har vi inte sett. Efterfrågan fortsätter nu som en snöbollseffekt; att grannarna eller någon arbetskamrat har köpt och då blir steget blir kortare, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån utland.

De populäraste ställena är Costa del Sol, runt Malaga och Costa Blanca, runt Allicante. Men nästan en tredjedel av köpen sker i Madrid och i Barcelona.

Tidigare var den köpstarka målgruppen oftare i pensionsålder. Men i dag är det många även i 30- och 40-årsåldern som köper. Högre inkomster samt dagliga och billigare flygavgångar är de främsta anledningarna, säger Daniel Nilsson.

– I dag packar våra 35-40-åriga kunder in hela familjen i en flygkärra och åker ner över en långhelg eller ett höstlov. Det hade man inte förutsättningarna för att göra för 15-20 år sedan, säger han.