TT-Ekonomi

Priserna står stilla på bostadsmarknaden

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Efter en svag ökning i juni har bostadspriserna återigen stannat upp. Men det är inte ovanligt, menar Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik. - Det brukar vara stilla i juli, årets siffror skiljer sig inte mycket från andra år, säger han.(TT)

Att försäljningen av bostäder stannar upp under sommaren, för att sedan sätta i gång igen efter semestertiden, är normalt. För hela riket har ingen förändring av antalet sålda bostadsrätter alls skett sedan i juni, men för Stockholmsområdet har försäljningen gått ned med en procent, medan Göteborg och Malmö däremot gått upp en respektive tre procent.

– Det skiljer sig åt i landet, i Göteborg kan vi till och med se en liten uppgång senaste tiden. Både Göteborg och Malmö följde med på nedgången under andra halvåret 2017, men de senaste månaderna har det tickat uppåt och den tendensen har vi inte i Stockholm ännu, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, som sammanställt siffrorna.

Villor påverkas mindre

Den prisnedgång som inleddes i fjol påverkar fortfarande statistiken och för de senaste tolv månaderna är nedgången för bostadsrätter i hela landet -6 procent. För villor är prisnedgången mindre, men ligger på -1 procent för hela landet och -8 procent i Stockholmsområdet.

– Att vi pratar så mycket om Stockholm beror på att fyra av tio bostadsrätter säljs där. När det gäller villor är det mycket mer utspritt över landet, säger Per-Arne Sandegren.

"Kommer öka"

Marknaden har varit mer stabil de senaste sex månaderna och i de flesta län syns en liten uppgång i pris för de senaste tre månaderna. Försäljningssiffrorna under augusti och framför allt september kommer att visa vägen framåt, säger Per-Arne Sandegren.

– Volymerna kommer att öka och det blir en värdemätare på om det tänker fortsätta att vara en stillastående, horisontell utveckling eller om vi kommer att börja se en riktning och en tydligare trend än den vi ser nu. Vi har en avvaktande marknad och har haft under en ganska lång tid, säger han.