TT-Ekonomi

Nytt polisavtal dröjer

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

I natt löper cirka 20 000 polisers kollektivavtal ut, men ännu finns inget nytt på bordet. Nu förlängs tillfälligt avtalet. Når parterna ingen överenskommelse kan det bli konflikt i oktober. - De senaste dagarna har vi haft konstruktiva samtal.(TT)

– De senaste dagarna har vi haft konstruktiva samtal. Nu förlänger vi avtalet några dagar och hoppas givetvis att vi i slutändan kommer överens, Niklas Simson, förhandlingschef Polisförbundet till TT.

Förhandlingarna fortsätter och förbundet kom idag överens med Arbetsgivarverket om att förlänga avtalet till den 5 oktober.

Avtalet berör cirka 100 000 anställda inom staten. Det handlar förutom om poliser också om yrkesmilitärer och andra statsanställda. Facken har bland annat yrkat på löneökningar om minst 2,2 procent, ökat inflytande över arbetstid och lönebildning samt bättre arbetsmiljö för att nå minskade sjukskrivningar och bättre ledarskap inom förvaltningarna.

"Vår förhoppning är att vi kommer att teckna ett nytt avtal inom kort. Förhandlingarna är i ett slutskede men vi behöver lite mer tid" skriver Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare för de olika facken i ett uttalande till TT.

Om det skulle finnas risk för konflikt är för tidigt att säga, menar Niklas Simon.

– Den risken finns alltid i en öppen avtalsrörelse.

Om det blir någon form av konflikt lär den bryta ut "någon vecka in i oktober", skriver Polisförbundet på sin webbplats. Förutom strejk kan det bli tal om övertidsblockad, mertids- och nyanställningsblockad, enligt facket.