TT-Ekonomi

Nya bankchefen bantar ledningen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Handelsbanken bantar koncernledningen rejält. Det blir nya vd:n Carina Åkerströms första beslut. Beskeden presenteras i ett pressmeddelande och på en efterföljande presskonferens. Banken får en helt ny koncernledning där senior management tas bort.(TT)

Beskeden presenteras i ett pressmeddelande och på en efterföljande presskonferens. Banken får en helt ny koncernledning där senior management tas bort.

Carina Åkerström inleder pressträffen med att klargöra hur bankens lönsamhet ska öka. Ledorden är att fokusera, förenkla och effektivisera.

– Det vi gör i dag ska vi göra ännu bättre och framförallt effektivare. Det kan innebära att vi kommer att välja bort affärer, säger hon.

  Bankens stigande kostnader i förhållande till intäkterna beskrivs som ett problem som måste lösas genom att "sluta göra allt" och fokusera på det banken är bäst på.

  Carina Åkerström tar även upp vikten av en bra företagskultur, detta i spåren av den kvinnokränkande kultur som avslöjades i höstas.

  – Kulturen är en styrka för oss och vårt förtroendekapital.

  Samtidigt medger hon att det finns problem.

  – Problemen urholkar en del av vårt förtroendekapital. Vi måste ta oss an dem innan vi läser om dem i media.

  Mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden om misstänkt penningtvätt säger hon att ingen bankdirektör kan säga att man har full kontroll.

  – Vi måste bli ännu mycket bättre i ljuset av det som har hänt.

  – Vår kultur bygger på ett knippe värderingar som vi har skakat hand på, fortsätter hon.