TT-Ekonomi

Mäklarna tror på stigande bostadspriser

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Sveriges mäklare anar vårljus och har fått ny optimism. Nästan fyra av tio tror nu på en prisuppgång under de kommande månaderna när det gäller bostäder.(TT)

Siffran, 39 procent, är den högsta sedan september 2017, skriver Fastighetsmäklarförbundet i samband med att man nu presenterar en ny mäklarpanel tillsammans med Valueguard.

I mars var dessutom motsvarande siffra 30 procent och Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman ser flera skäl till den gryende optimismen:

– Vi hör från mäklarna att det har börjat rulla igång igen. Våren är en bra säljtid då många vill sälja sina bostäder. Nu har man också börjat räkna in det nya amorteringskravet i sin budget, säger hon till TT.

De skärpta amorteringskraven gällande lån som infördes den 1 mars fick många visningar att gapa tomma när spekulanterna blev mera försiktiga. Kraven som infördes gäller lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten och måste amorteras med en procent av lånets värde per år.

– När man ändrar på regelverket blir man orolig som konsument, kommenterar Carolina Stegman.

På måndag nästa vecka kommer ytterligare en viktig indikator för hur bomarknaden utvecklar sig när Svensk mäklarstatistik publicerar nya månadssiffror. Under februari månad noterades att prisnedgången på bostäder hade stannat av och i Stockholm fortsatte priserna upp för andra månaden i rad.