TT-Ekonomi

Kina uppmanar USA att se över sitt beteende

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Utpressning fungerar inte på Kina. Det meddelar landets talesperson i utrikesfrågor Geng Shuang dagen efter USA:s hot om nya högre handelstullar. Samtidigt öppnar Geng dörren för samtal. - Vi uppmanar USA att se över sitt beteende och att inte ägna sig åt utpressning.(TT)

– Vi uppmanar USA att se över sitt beteende och att inte ägna sig åt utpressning. Det fungerar inte på Kina. Vi uppmanar även USA att besinna sig och att inte fatta beslut styrda av känslor eftersom det kommer att skada dem själva", säger Geng.

Han öppnar även för samtal med USA förutsatt att samtalen präglas av ömsesidig respekt.

Uttalandet kom dagen efter att USA:s president Donald Trump meddelat att han överväger att höja de redan aviserade tullarna på kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 200 miljarder dollar från tio till 25 procent.

Listan omfattar över 6 000 olika produkter, från kemikalier och textiler till hundmat och fryst fisk. Tullarna väntas träda i kraft någon gång i september.

USA har redan infört 25-procentiga tullar på import från Kina till ett värde av 34 miljarder dollar. Ytterligare import, värd 16 miljarder dollar, kommer att straffas med tullar kommande veckor.