TT-Ekonomi

Höga krav för praktik i staten

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Fem månader in i regeringsuppdraget hade 240 flyktingar med uppehållstillstånd fått praktikplats inom staten. Viljan att ta emot praktikanter finns, men myndigheternas krav kan vara svåra att matcha. Varje vardagsmorgon vid halv sju tar Kidane Shimendi bussen från Strängnäs till Mariefred.(TT)

Varje vardagsmorgon vid halv sju tar Kidane Shimendi bussen från Strängnäs till Mariefred. Sedan i somras gör han praktik som lokalvårdare på Kriminalvårdens anstalt en liten bit utanför tätorten. Han är flykting från Eritrea och kom till Sverige för drygt två år sedan.

– Jag ville verkligen ha ett jobb, säger Kidane Shimendi.

Givande praktik

I våras fick myndigheterna ett särskilt uppdrag av regeringen att ta fram praktikplatser till personer som nyligen fått uppehållstillstånd. Kriminalvårdsanstalten i Mariefred var snabb med att tag i saken. I dag har anstalten två praktikanter.

Kidane Shimendis handledare Anneli Thorberg öser beröm över sin praktikant som hon säger är initiativrik och jobbar hårt.

– Här pratar de bara svenska med mig och jag lär mig mycket, säger Kidane Shimendi och ler med hela ansiktet.

Under perioden april till augusti fick 240 arbetssökande flyktingar med uppehållstillstånd en praktikplats inom staten, enligt Statskontoret. Finansdepartementets mål för uppdraget är i genomsnitt 1 000 praktikplatser per år.

Polismyndigheten, som är den största myndigheten, har ännu inte ordnat med några praktikplatser. Kriminalvården, Naturvårdsverket, Trafikverket, Skatteverket och Örebro universitet hör till de myndigheterna som däremot har det.

Svår matchning

Syftet med praktiken är att ge fler personer som är nya i Sverige chansen att komma in på arbetsmarknaden och få en möjlighet att öva språket.

– Det här är en chans för statliga myndigheter att se vilken kompetens som finns och det ger den enskilda individen en fot in på arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein, direktör på Arbetsförmedlingen.

Myndigheterna har olika idéer om praktikens utformning. Det kan handla om allt från ingenjörsassistenter till vaktmästartjänster. Svårigheten ligger många gånger i att hitta rätt kandidat för rätt praktikplats.

Naturvårdsverket har hittills planer för ett tiotal praktikanter och söker främst personer med ett intresse för och en bakgrund inom naturvetenskap. Några praktikanter är redan på plats.

– Det är svårt att hitta kandidater med den bakgrunden. Man kan inte ta första bästa, utan måste göra lite researcharbete, säger Neslihan Öksuz, samordnare på Naturvårdsverket.

"Positivt gensvar"

Arbetsförmedlingen upplever att kraven på praktikanterna ibland är väl högt ställda, vilket försvårar matchningen.

– Eftersom det handlar om praktik och inte ett jobb är det viktigt som arbetsgivare att tänka på att man kanske kan bygga ut kravprofilen efter hand. Där försöker vi ha en dialog med arbetsgivarna, säger Henrietta Stein på Arbetsförmedlingen.

Men viljan att ta emot praktikanter är stor. Exempelvis Kriminalvården har planer på att utöka praktikprogrammet nästa år.

– Vi har oerhört många olika yrken inom Kriminalvården och behöver både kultur- och språkkompetens. Vi har fått väldigt positivt gensvar inom organisationen. Man vill bidra och göra en samhällsinsats, säger Helena Lönnkvist, ansvarig för praktikprojektet inom Kriminalvården.