TT-Ekonomi

Handelskriget med USA tynger kinesiska yuanen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Handelskriget mellan USA och Kina är på väg in i nästa fas. Efter att den amerikanska allmänheten sagt sitt är president Donald Trump redo för nästa gigantiska tullpaket - en såpass omfattande åtgärd att Kina kan tvingas till annan vedergällning.(TT)

Marknaden stålsätter sig inför nästa fas i det eskalerande handelskriget mellan världens största ekonomier.

Redo för nästa skottsalva

Hotet från president Donald Trump är tydligt. Ett nytt gigantiskt paket med strafftullar riktad mot kinesisk import till ett värde av 200 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 800 miljarder kronor, är att vänta. Men någon tidpunkt för när handelshindren införs har ännu inte tillkännagivits, inte heller i vilken form.

Det som sagts hittills, enligt ett uttalande från Trump i förra veckan, är att åtgärderna blir en realitet först efter att allmänheten fått chansen att säga sitt om förslaget. Och den tidsfristen löper ut torsdag midnatt amerikansk tid.

– Om USA tar till någon ny tariff nödgas Kina till vedergällning, sade Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsministeriet under en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Formen avgör

Ju större tullar, desto hårdare slår det mot Kinas ekonomi. Men frågan är nu om USA inför samtliga handelshindren över ett bräde, eller delar upp tarifferna likt tidigare.

– Då skedde det i etapper och nu hänger allt egentligen på vad Trump definierar som en framgång, vilket i sin tur beror på den inrikespolitiska situationen, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare, till TT.

Skulle dock samtliga strafftullar komma på plats står Kina inför ett dilemma. Att bemöta USA med en öga-för-öga-politik är uteslutet då landet har en betydligt större export till USA än tvärtom. Och alternativet att försvåra för amerikanska företag på hemmaplan tar också emot.

– Kina vill ändå framstå som en frihandelsbejakande nation, säger Cho.

"Valutakrig otänkbart"

Trots det rådande stilleståndet darrar det till på marknaderna. Den kinesiska yuanen försvagades mot dollarn under torsdagen med 89 punkter jämfört med stängningskursen sessionen före.

Att Kina skulle låta yuanen falla helt fritt för att på så sätt pressa USA är uteslutet, enligt Cho.

– För mig är det otänkbart att Kina skulle gå in i ett valutakrig, för dem är det viktigare med förutsägbarhet och stabilitet.