TT-Ekonomi

EU presenterar lista på möjliga USA-tullar

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Listan är nu klar på de varor som EU-kommissionen kan tullbelägga om det inte blir undantag för USA:s nya tullar på stål och aluminium. EU vill dock ha in synpunkter från industrin på listan innan motåtgärderna sjösätts.(TT)

Det handlar om allt från majs till motorcyklar, som EU kan tänka sig att ta ut en tull på 25 procent om USA inte gör undantag för stål och aluminium från EU när de nya USA-tullarna börjar tillämpas. Det årliga värdet på de USA-varor som berörs av de planerade motåtgärderna beräknas till 2,8 miljarder euro.

Kommissionens lista publiceras veckan sedan USA:s president Donald Trump gett order om att införa 25 procent i tull på stål och 10 procent på aluminium.

Trump har dock under pågående handelsförhandlingar gett undantag för tullarna till Kanada och Mexiko och även öppnat för undantag för andra länder.

EU-kommissionären Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Wilbur Ross ska träffas nästa vecka för att diskutera möjligheterna till ett undantag för EU.

I helgen kommer dessutom Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier träffa företrädare för USA:s regering för att diskutera frågorna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för Tysklands regering.