TT-Ekonomi

Bankchef bötfälld för jakt på visselblåsare

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den brittiska finansmyndigheten FCA har bötfällt Jes Staley, koncernchef för storbanken Barclays, för att han brutit mot regelverket när han försökte avslöja en visselblåsare. Visselblåsaren hade skickat brev med hård kritik mot en högt uppsatt chef på Barclays.(TT)

Den brittiska finansmyndigheten FCA har bötfällt Jes Staley, koncernchef för storbanken Barclays, för att han brutit mot regelverket när han försökte avslöja en visselblåsare.

Visselblåsaren hade skickat brev med hård kritik mot en högt uppsatt chef på Barclays. Staley försökte vid två tillfällen få reda på vem som skrivit breven.

Bland annat ska bankens säkerhetspersonal i USA, på order av Staley, utifrån portot och datumstämpeln på ett av de kritiska breven försökt hitta övervakningsbilder som skulle kunna avslöja vem avsändaren var.

Enligt FCA var agerandet orimligt och riskerade att undergräva förtroendet för Barclays regelverk för visselblåsare och skyddet för visselblåsare.

Bötesbeloppet på 642 430 pund (cirka 7,5 miljoner kronor) är rabatterat med 30 procent sedan Staley på ett tidigt stadium i myndigheternas utredning gått med på att samarbeta.

Barclays antas också kräva Staley på pengar för att han brutit mot regelverket och myndigheter i USA utreder fortfarande fallet.