TBS Yard kämpar vidare och inleder samarbete

Torsås Artikeln publicerades
Företagsledaren Lars Tedehammar framför den nya prototyp som tagits fram över en arbetsbod i komposit.
Foto:Leif Pettersson
Företagsledaren Lars Tedehammar framför den nya prototyp som tagits fram över en arbetsbod i komposit.

Ett fastighetsbolag har köpt TBS Yards industrifastighet i Torsås, före detta Torsmaskiner.

Det ger TBS Yard utrymme att fokusera mer på produktion.

Före jul ifjol köpte Abelco AB 51 procent av aktierna i TBS Holding AB - som äger 74 procent av aktierna i dotterbolaget TBS Yard AB.

Vid samma tidpunkt köpte TBS Holding fastighetsbolaget TBS Industrial Properties.

– Nu är fastighetsbolaget sålt till Real Holding. Det är ett Stockholmsföretag som gärna köper upp industrifastigheter i södra Sverige, säger TBS Yards vd Lars Tedehammar.

Fastigheten i Torsås omfattar cirka 19 000 kvadratmeter och värdet sattes till 17 miljoner kronor.

Köparna anser att utvecklingspotentialen i fastigheten är stor och möjligheterna till hyresökningar bedöms vara god.

– Real Holding letar efter fler hyresgäster för produktion i Torsås och vi har en del av fastigheten som vi inte behöver. Ingen ska väl tro att här ska jobba 600 personer igen. Vi är nöjda om vi blir 20-25 anställda här. I nuläget är personalen sju man stor, säger Lars Tedehammar.

Torsåsföretaget har en stor kompetens att hantera och bearbeta kompositmaterial. Här finns också en av Europas största vattenskärningsmaskiner.

– Vi har inlett ett bra samarbete med TM Design och Installation AB och Yaskawa här i Torsås. Vi skär en del produkter åt dem och vi har lagerytor att erbjuda.

Nyligen har företaget färdigställt en prototyp av en ny produkt - arbetsbodar i komposit.

– Jag hoppas att detta ska leda till produktion i Torsås så småningom, säger Lars Tedehammar.

Företaget är också involverat i ett större och anancerat samarbetsprojekt med Linnéuniversitetet tillsammans med företagen MP 5 och Svevia sedan ett halvår tillbaka.

– Det handlar i korta drag om att bygga en mycket speciell anläggning, en sexkantig tank som rymmer 25 000 liter vatten.

På universitetets hemsida framgår att en forskargrupp inom astropartikelfysik driver ett projekt som innebär att man ska kunna registrera spåren av luftskurar som skapas av gammastrålar med mycket hög energi. Detta genom att använda ett stort antal tankar.

Lars Tedehammar gläds över beskedet att en industriteknisk utbildning på 38 veckor ska starta i Torsås efter nyår. De flesta industrier har i dag mycket svårt att hitta personal med rätt kompetens och motivation.

– Sådana utbildningar finns i dag i Olofström och Emmaboda. Men företagen där lägger beslag på de utbildade och därför behövs en sådan även i Torsås.

Det är sex industriföretag, kommunen och Kunskapsnavet som står för utbildningen.

Fakta

Ägarförhållanden

Företaget ägs till 51 procent av Abelco Investment Group. 49 procent ägs av Tedehammar Förvaltnings AB och Hjortsberga Utvecklings AB.

74 procent av aktierna i TBS Yard ägs av TBS Holding AB. Övriga procent ägs av Entreprenörinvest AB Sverige som ägs av Kamprad Family Foundation och Almi Invest.

Visa mer...