Södra behåller en del verksamhet i Torsås

Torsås Artikeln publicerades

Södra behåller hyvleriverksamheten i Torsås tills vidare och skjuter upp nedläggningen av sågen till sista oktober.

Det betyder att några av jobben räddas kvar.

Sista juni skulle sista stocken sågas i Torsås var det sagt. Men nu är det sista oktober som gäller.

– Uppbyggnaden i Långasjö går enligt plan, men för att säkerställa och ha bra leveransberedskap förlänger vi några månader i Torsås, säger Jörgen Lindqvist, affärsområdeschef på Södra Wood med kontor i Växjö.

Han säger också att företaget ser ett ökat behov av hyvlade produkter och därför behåller man den verksamheten i Torsås tills vidare och det gäller också snickeri och bygghandel.

Förhandlingar pågår om den uppkomna situationen, men mycket tyder på att 14-15 anställda får vara kvar i Torsås tills vidare på de olika verksamheter som blir kvar.

– Det får förhandlingarna ge besked om, men visst behöver vi ha några fler anställda kvar i Torsås, säger Jörgen Lindqvist.

– Vi har också kontakter med kommunen angående fjärrvärmeverket. Det är vår ambition att ha kvar detta och vi har ju personal där, säger Jörgen Lindqvist.

Södra satsar drygt 200 miljoner kronor på sågverken i Långasjö, Värö och Orrefors. Värö i Halland är Södras största sågverk.

I Långasjö ökas produktionen från 280 000 kubikmeter till 360 000 kubikmeter.

Några av de anställda i Torsås har nappat på erbjudandet om arbete i Långasjö, medan andra sökt och fått anställningar på andra håll i närheten.