Äldre par misstänks ha sålt sprit i villakvarteret

Söderåkra Artikeln publicerades
En stor mängd alkohol hittades i parets garage, däribland 688 liter öl.
Foto: Polisen
En stor mängd alkohol hittades i parets garage, däribland 688 liter öl.

Biltrafiken ökade rejält på den lugna villagatan. Nu åtalas ett äldre par från Söderåkra misstänkta för att ha sålt stora mängder alkohol från sitt hus.

– Jag tycker inte att det är en så stor sak, säger mannen i förhör.

I flera dagar i maj 2018 spanade polisen på en adress i Söderåkra. Anledningen var att polisen fått in flera tips från allmänheten om att det pågick olovlig försäljning av alkohol i huset.

Spanarna såg flera personer ringa på och sedan hämta ut alkohol ur garaget. Besöken var alltid korta och handlade om några minuter. Ett äldre par som bodde i huset greps och vid husrannsakan hittade polisen en stor mängd alkohol i garaget.

Fakta

Så mycket alkohol misstänks paret ha sålt

•490 liter sprit

• 320 liter vin

• 40 liter cider

• 8 liter färdigblandat drink

• 8 000 liter öl

Visa mer...

Grannar hade märkt av den ökade trafiken på gatan, framför allt under helger. Då kunde det komma fyra-fem bilar i timmen. Efter att polisen grep paret minskade trafiken med 90 procent, berättade en granne i förhör.

I flera förhör berättade personer hur det gått till när de köpt alkohol av mannen och kvinnan.

– Det var kompisar som berättade att de hade köpt där. Jag följde med dem några gånger. Jag handlade första gången av xx i slutet av förra sommaren. Sen har jag varit där en 5-10 gånger, sade en person.

I ett förhör kort efter att hon greps erkände den åtalade kvinnan brott. Hon berättade att de började sälja alkohol några år efter att de flyttat in i sitt nuvarande hus.

I garaget fanns bland annat 86 liter sprit.
Foto: Polisen
I garaget fanns bland annat 86 liter sprit.

Allt började med att mannen tog upp beställningar från vänner. Han kunde fixa lite extra alkohol när han ändå var nere i Tyskland i jobbet.

– Det brukar vara lugnt på vintern, men nu till sommaren börjar det öka med försäljningen, framförallt när det är fint väder ute och folk är lediga, sade kvinnan i förhör.

Samtidigt berättade hon att hennes man varit noggrann med att kolla legitimation så att kunderna är över 20 år.

– Jag har aldrig tyckt att det varit några mängder. Inte så att man häpnar. Jag har väl sett att det stått lite öl och så i garaget, men man får ju ta hem en viss del, sade kvinnan.

Kvinnan berättade också att hon ogillat försäljningen och påpekat det flera gånger till sin man. Samtidigt medgav hon att hon hjälpt till med försäljningen vissa gånger. I november gjordes ett nytt förhör. Då förnekade kvinnan brott.

I en skrivbordslåda i parets hus fanns kontanter och ett kort som används för betalning vid Öresundsbron.
Foto: Polisen
I en skrivbordslåda i parets hus fanns kontanter och ett kort som används för betalning vid Öresundsbron.

Även mannen har ändrat sig under de förhör som hållits med honom. Han har förnekat brott, erkänt och sedan återigen förnekat brott. I ett förhör sade han att alkoholen i garaget inte skulle säljas, utan skulle ges till vänner och anhöriga.

I ett annat förhör var mannen mer öppen om verksamheten.

– Det är de sista två åren som detta eskalerat, och det var dumt av mig att ta hem så mycket. Jag har varit naiv och inte ens försökt dölja detta. För jag tycker inte att det är en så stor sak, sade mannen.

– Men jag måste få lov att säga att det var en himla otur att ni kom den fredagen som ni gjorde. Då hade jag precis varit nere och köpt för sommaren. Det var fulladdat, så mycket brukar jag inte ha där inne. Jag är väldigt noggrann och rädd för vikterna, överlasten är värre.

I ett förhör i november hade mannen ändrat sig:

– Jag har inte sålt något. Jag har förmedlat. Via e-handel, säger jag ju!

I bevisningen ingår förhandsbeställningar som mannen gjort via mejl till den tyska tax free-butiken. Här finns även sms-meddelanden där olika personer beställer alkohol. Polisen har också granskat Swishtransaktioner där ett stort antal summor av olika storlek satts in på mannens konto, något som han menar kommer från andra verksamheter.

Paret åtalas misstänkta för grov olovlig alkoholförsäljning från juni 2017 till maj 2018. Makarna misstänks ha sålt sammanlagt 490 liter sprit, 320 liter vin, 40 liter cider, 8 liter färdigblandat drink och 8 000 liter öl.

Åklagaren yrkar att 200 000 kronor förverkas från paret och att tingsrätten förordnar om kvarstad på parets egendom så att summan kan täckas vid utmätning.

Paret åtalas även för olovligt innehav av alkoholen som fanns i garaget. Det var 86 liter sprit, 54 liter vin, 688 liter öl, 15 liter cider och 55 liter färdigblandad drink.

Två män åtalas misstänkta för medhjälp till den olovliga alkoholförsäljningen. Den ena mannen var med på en resa till Tyskland där den åtalade äldre mannen köpte uppemot hundra flak öl. Den andra mannen deltog på två inköpsresor till Tyskland. I förhör säger männen att de förstod att alkoholen skulle säljas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.