SD laddar för en ny valframgång

Torsås Artikeln publicerades

Janita Kirchberg blir ny gruppledare för SD i kommunen - efter maken Martin som ska ägna mer tid åt landstingspolitik.

Makarna Kirchberg känner valvindarna i ryggen och hoppas få fler mandat än de sex partiet fick i kommunvalet 2014 då SD blev tredje största partiet.

– Det känns bra och vi har utökat vår valsedel i kommunen till elva namn, säger de.

Martin och Janita Kirchberg (SD).
Foto: Leif Pettersson
Martin och Janita Kirchberg (SD).

Martin Kirchberg kommer att vara kvar i kommunfullmäktige och kanske i någon nämnd. Men det blir hans fru som tar det övergripande ansvaret för SD i kommunen.

Så här i slutspurten på valrörelsen fokuserar SD lokalt på skolan - och enskilda avlopp.

– Vi måste i ett tidigare skede fånga upp elever som behöver extra stöd. Vårt förslag är att mentorer införs även på låg- och mellanstadiet för att avlasta lärarna. Det behövs också jourklasser för elever som ständigt stör på lektionerna, säger Janita Kirchberg.

Samtidigt vill man ge elever som toppresterar nya utmaningar som stimulerar dem.

– Våra tonåringar måste erbjudas fler fritidsaktiviteter. Lördagsöppen fritidsgård är bra, men vi vill också satsa på musikevenemang, disco, motorgård med mera.

SD vill ha en levande landsbygd och ökad inflyttning.

– En bra början är om kommunen slutar hetsjakten på invånare som har enskilda avlopp. Varje avlopp bör bedömas efter standard och inte enbart efter ålder. Kommunen måste bli generösare med dispenser istället för att ställa orimliga krav på dyrbara ombyggnader som tvingar folk att flytta från sina hus, säger Janita Kirchberg.

Martin Kirchberg kommer att