S vill genomföra en storsatsning på vården

Torsås Artikeln publicerades

Nästa mandatperiod vill Socialdemokraterna satsa minst 100 miljoner kronor i Kalmar län för att stärka den nära vården.

– Vi gör en historiskt stor satsning och den kommer också Torsås att få del av, sade landstingsrådet Anders Henriksson (S) när han besökte Torsås på onsdagen.

Han betonade att det behövs en stark, nära vård för att patienterna ska känna trygghet, kontinuitet och samordning.

– Givetvis är den nära vården viktig i hela länet, men framförallt på de mindre orterna där vi saknar sjukhus. Därför känns det väldigt bra att S nu kommer med en så stor satsning, säger Torsås kommunalråd Henrik Nilsson Bokor.

Socialdemokraterna Henrik Nilsson Bokor och Anders Henriksson pratade vårdsatsningar på tisdagen.
Foto: Leif Pettersson
Socialdemokraterna Henrik Nilsson Bokor och Anders Henriksson pratade vårdsatsningar på tisdagen.

Anders Henriksson menar att satsningen ska leda till färre listade patienter per läkare och skärp vårdgaranti - inom tre dagar ska alla garanteras en första bedömning för den vård och behandling som behövs.

Däremot kan han inte säga att si eller så många läkare behöver nyanställas.

– Nej det går inte att bedöma i siffror. Vi behöver ju också exempelvis psykologer, sjuksköterskor, fysioterapeuter med flera.

Det handlar om en generell och övergripande satsning på länssjukvården.

– Vi vill kunna vidareutveckla hemsjukhuset som hälsocentralen i Borgholm driver sedan i höstas. Patienter i kommunala hemsjukvården ska erbjudas en fast läkarkontakt på sin hälsocentral och som kan följa patienten genom alla steg i vården. Vid behov ska också hembesök kunna utföras.

– Vården måste flyttas så nära invånarna som möjligt.

Man vill behålla hälsocentralen i Söderåkra och man hoppas att hälsocentralen i Torsås får lite större utrymme när familjecentralen står klar.