Nytt hyresavtal för bara sex månader

Torsås Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg / TT

Hyresgästföreningen och Torsås Bostads AB har enats om ett nytt hyresavtal som innebär att hyrorna höjs med 0,5 procent från första juli i sommar.

Föregående hyreshöjning genomfördes första april 2015.

Att det dragit ut på tiden i år beror på olika faktorer, bland annat ville bolaget avvakta projektet för bostäderna på Karlavägen i Torsås.

– Nu har vi träffat en överenskommelse som innebär att samtliga bostäder i vårt lägenhetsbestånd får hyran höjd med 0,5 procent från första juli. Nya avtalet gäller fram till den 31 december i år, säger TBAB:s vd Kent Frost.

  För en hyra på exempelvis 5 000 kronor blir alltså höjningen 25 kronor per månad.

  Hyran för lokaler, garage och parkeringsplatser höjs med en procent från samma datum.

  Hyreshöjningen ligger i ungefärlig nivå med resultaten från andra håll. Enligt uppgift blev snittet för landet 0,62 procent.

  Målsättningen nu är att träffa ett nytt hyresavtal i början av nästa år och att detta skrivs på årsbasis.

  Samtidigt står bolaget inför en rad utmaningar. Underhållet har varit eftersatt under en lång följd av år och i våras presenterades en treårsplan över nödvändiga underhållsåtgärder. Notan landade på drygt 73 miljoner kronor.

  TBAB har cirka 530 lägenheter och på tisdagen fanns endast fyra som aviserades som lediga. Det är en tvåa på Badhusgatan i Torsås som blir ledig första juni, samt tre lägenheter som är lediga från första juli, en trea och en etta på Svalgatan i Torsås samt en etta på Motellvägen i Söderåkra.