Nytt framtidshopp för TBS Yard AB i Torsås

Torsås Artikeln publicerades
En av Europas största vattenskärningsmaskiner finns hos TBS Yard i Torsås. Förhoppningsvis kan den komma till större användning redan nästa år.
Foto:Leif Pettersson
En av Europas största vattenskärningsmaskiner finns hos TBS Yard i Torsås. Förhoppningsvis kan den komma till större användning redan nästa år.

En ny företagsaffär innebär att krisdrabbade TBS Yard AB i Torsås vädrar morgonluft igen.

Målet är att fabriken ska vara fullbelagd så fort som möjligt.

Styrelsen för investmentbolaget Abelco Ab i Stockholm har under veckan köpt 51 procent av aktierna i nybildade företaget TBS Holding AB - som i sin tur ska äga cirka 74 procent av aktierna i dotterbolaget TBS Yard AB efter en nyemission.

– Vi har fått en ny börsnoterad investerare som tror på oss. Jag ser detta som en julklapp både för mig och kommunen, säger företagsledaren Lars Tedehammar på TBS Yard i Torsås.

Detta företag etablerades i spåren efter Faurecia och förvärvade då deras stora industrilokal på Bergkvaravägen i Torsås.

Men uppstarten blev jobbig, motigheterna kom stick i stäv. Ifjol höstas fick företaget ansöka om en rekonstruktion på grund av betalningssvårigheter.

Resultatet av rekonstruktionen slutade med en överenskommelse om ackord som skulle betalas nu i januari.

– Med de åtgärder som har vidtagits, tillsammans med den investering som Abelco nu genomför, tillförs bolaget nytt kapital som ökar möjligheterna att expandera. Vi har som målsättning att så snabbt som möjligt belägga fabriken i Torsås fullt ut, säger Abelcos vd Peter Nisser.

TBS Yards kompetens är att hantera och bearbeta material i komposit.

I Torsås finns en av Europas största vattenskärningsmaskiner just för detta ändamål.

Företaget jobbar också med att utveckla och rita större båtar, till stor del via beställningar från kunder utomlands, bland annat Turkiet och Storbritannien.

– Vi har kämpat oförtutet vidare genom de här svåra åren. I nuläget är vi fem tillsvidareanställda, varav tre på golvet. Vi har också tre medarbetare som sysselsätts vid behov, säger Lars Tedehammar.

Han berättar också att företrädare för Abelco kommer till TBS Yard i Torsås i mellandagarna för att dra upp riktlinjerna inför fortsättningen.

I bästa fall kan det medföra att islossningen är klar och att nya arbetstillfällen skapas i Torsås under 2017.

Abelco uppges ha väl upparbetade kontakter inom varvsindustrin och att detta ska generera affärer i framtiden. Företaget har stort intresse av att investera på den marina marknaden.

– Givetvis är vi mycket glada och nöjda över att Abelco stöttar TBS-bolagen både finansiellt och operativt, säger Lars Tedehammar.

Totalt investeras i fyra miljoner kronor via ett lån som ska omvandlas till aktier i en nyemission i TBS Yards.

Fakta

Komposit

Komposit är ett starkt material i paritet med stål.

Samtidigt är det lätt och motståndskraftigt mot rost.

Applikationsområden är bland annat marint, inom bilindustri, luftfart, vindkraft och allmän industri. Kompositens egenskaper har också noterats inom byggindustrin.

Visa mer...