Första spadtagen i trygghetsboendet

Torsås Artikeln publicerades
TBAB:s Magnus Andersson, Johnny Kullberg och Jörgen Johansson tar första spadtaget till trygghetsboendet på Badhusgatan i Torsås.
Foto:Leif Pettersson
TBAB:s Magnus Andersson, Johnny Kullberg och Jörgen Johansson tar första spadtaget till trygghetsboendet på Badhusgatan i Torsås.

Nu startar det praktiska anläggandet av nytt trygghetsboende i Torsås. Tolv lägenheter i tre våningar ska byggas. Målsättningen är att inflyttning kan ske om ungefär ett år.

Efter en hel del om och men så har nu spaden satts i jorden. Huvudentreprenör är JSB, Asarum, som i sin tur anlitar olika underentreprenörer. Klart är att lokala företaget Svensk Entreprenad AB ska utföra markarbeten och gjutning av bottenplatta.

– Upphandlingen har skett genom vår branschorganisation Sabo. Och upphandlingen vanns alltså av JSB med koncepthuset "Trygga boendet". Som medlemsföretag har vi då möjlighet att avropa till samma priser som ett stort bostadsbolag kan få, säger Magnus Andersson, vd för TBAB och TFAB.

Den totala byggkostnaden, inklusive moms, landar på 16,5 miljoner kronor.

  – Om allt går enligt planerna ska byggnationen vara färdigställd sen höst 2015, säger Magnus Andersson.

  Det blir en huskropp i tre våningar och med två tvårumslägenheter och tre trerumslägenheter per våning. Totalt alltså tolv lägenheter fördelat på hälften tvåor och hälften treor.

  Tvåorna blir 60,4 kvadratmeter stora och treorna får en yta på 71,9 kvadratmeter.

  – Samtliga lägenheter får inglasade balkonger, tvättmaskin och diskmaskin. För ökad trygghet och säkerhet finns även timer på spis och kaffebryggare som standard, säger Magnus Andersson.

  Det var redan i november 2012 som kommunfullmäktige gav ett ägardirektiv till Torsås Bostads AB att i samarbete med socialnämnden projektera ett trygghetsboende om cirka 20-25 lägenheter på det redan planlagda området Badhusgatan och Norra Tångvägen i Torsås.

  Nu stannade projektet på tolv lägenheter.

  Fakta

  Trygga boendet

  2011 utsågs JSB:s förslag Trygga boendet till vinnare i SABOs tävling om nya tidens flerbostadshus i Sverige. Koncept med hög standard som ändå ger lägre hyror.

  Lägenheter erbjuds som ger lönsam förvaltning med en rimlig och prisvärd boendekostnad som följd.

  Trygga boendet är ett koncept som bygger på energieffektiva lösningar, noggranna materialval med lågt underhållsbehov för att hålla boendekostnaden nere över tiden.

  Visa mer...