För varmt för hemtjänsten att städa

Torsås Artikeln publicerades
På grund av värmen har kommunen bestämt att personalen inte ska städa den närmaste tiden.
Foto: Hasse Holmberg / TT
På grund av värmen har kommunen bestämt att personalen inte ska städa den närmaste tiden.

På grund av värmeböljan har hemtjänsten i Torsås kommun beslutat att personalen inte ska städa den närmaste tiden. Beslutet är taget av arbetsmiljöskäl.

– Det känns naturligt att minska de arbetsuppgifter som är ganska tunga och som man kanske inte absolut måste göra, säger socialchefen Lena Sjöstrand.

Torsås

Hemtjänstens beslut grundar sig på den klass 1-varning om höga temperaturer som SMHI har utfärdat.

– Vi har haft varmt ett bra tag och det har inte blivit mindre denna veckan, säger Lena Sjöstrand.

Hon berättar att personal vittnat om att det är jobbigt att utföra arbetet i värmen.

– Personalen har mycket. De åker runt i värmen, ska in i och ut ur husen och hjälpa alla och det är lyft och grejer – och det är saker vi inte kan ta bort. Det är givetvis så att vi måste göra det brukaren behöver men detta är en sådan sak vi tänker att vi kan skjuta på några dagar, säger Lena Sjöstrand.

Beslutet innebär att de vanliga ”varannan vecka-städningarna”, som till exempel att dammsuga och dammtorka, inte kommer att genomföras om inte behovet är stort.

– Sedan gör vi självklart hygienstäd utifrån hur det ser ut på toaletter och där de sover. Brukare ska inte bli lidande på det sättet.

Beslutet gäller från och med tisdag till och med måndagen den 23 juli. Då omvärderas beslutet utifrån väderläge, prognos och behov.

– Då hoppas vi att det ser bättre ut, att det blivit svalare. I så fall räknar vi med att vi redan nästa vecka ska kunna göra de städen som avbokats denna vecka.

Har ni gjort något sådant här tidigare?

– Inte som jag känner till. Jag har i alla fall inte gjort det och jag har varit på denna tjänsten i två år. Ifall det har gjorts tidigare vet jag faktiskt inte.

Har ni fått några reaktioner?

– Brukare har jag inte fått några reaktioner från än så länge. Jag vet att vi har fått reaktioner från personal som har tackat. Så där har vi fått en positiv reaktion.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.