Byggnationer enade sexpartialliansen

Torsås Artikeln publicerades
et har handlar mycket om byggnationer i allmänhet och Torskolan i synnerhet, för kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S).
Foto: Mats Holmertz
et har handlar mycket om byggnationer i allmänhet och Torskolan i synnerhet, för kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S).

Byggärenden har varit den kanske mest dominerande frågan under mandatperioden.

Sex partier har visat förbluffande samarbetsvilja i de största frågorna.

– Utgångspunkten för oss har varit att få fart på utvecklingen och jag tycker att vi har varit framgångsrika.

Det säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd. Hans parti har styrt kommunen tillsammans med M, L, V, MP och KD.

– Det största ärendet har förstås varit nya högstadieskolan i Torsås. Men vi har också lagt grunden för en spännande utveckling i Bergkvara hamnområde genom att köpa in exempelvis silo och bussgarage.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

• 1 Kulturskola ska starta. Uppfyllt. I dag har kommunen en sådan verksamhet med drygt 100 barn och ungdomar inskrivna. Kulturskolan är inrymd i förhyrda lokaler under biblioteket. Nu diskuteras en eventuell framtida flytt till egna lokaler.

2 Mindre barngrupper i förskolan. Inte uppfyllt fullt ut, men politikerna har lovat att mindre grupper ska bli realitet i samband med att förskolorna får nya lokaler. Förskolan i Gullabo har flyttat in i skolhuset och Eklövet i Söderåkra har byggts ut med en avdelning.

• 3 Välskötta utemiljöer. I stort sett uppfyllt. Satsningar har gjorts på gatu- och parkmiljöer, idrottsplatsen Sahara får en satsning på flera miljoner kronor och strövområdet Ödet utvecklas.

4 Utbyggnad av bredband i hela kommunen. Uppfyllt. TBAB:s lägenheter och villor i tätorter har bredband via Telia. Men överenskommelsen med IP Only om fiberutbyggnad även i glesbygden har gått i stå och nu hoppas man att detta är genomfört senast år 2021.

5 En ekonomi i balans. Uppfyllt. Trots stora underskott i den sociala verksamheten har kommunen haft överskott i totala budgetbokslutet varje år under mandatperioden.

Visa mer...

Han tror att byggandet i hamnen kan komma igång i slutet av nästa mandatperiod.

– Vi har helrenoverat lägenheter och vi har byggt nya, kustnära lägenheter på Propsbacken. Nu har vi flera lägenheter på gång på Torshammar.

Henrik Nilsson Bokor nämner också utbyggda förskolor, renovering av skolan i Gullabo, förslaget på nybyggd förskola, kök och matsal i Bergkvara, nya förskolelokaler i Torsås, utbyggnaden av reningsverket, anslutningen av kommunalt vatten och avlopp i Kvilla, satsningen på Ödet och idrottsplatsen Sahara, med mera.

– Allt detta har vi samarbetat kring med gott resultat. Nästa period vill jag att vi utvecklar äldreomsorgen. En ny vård- och omsorgsplan är under framtagande.

Om- och tillbyggnaden av kommunhusen?

– Det gör vi främst ur säkerhets- och arbetsmiljösynpunkt. Husen är en arbetsplats för cirka 60 personer och lokalerna är eftersatta. Ett modernt medborgarkontor skapas som kan användas till mycket. Vi gör inte detta som ett slags monument över oss själva.

Fakta

Tre viktiga frågor

• Cykelväg mellan Torsås och Söderåkra. Tanken på en sådan har funnits sedan många år tillbaka. Nu är det beslutat att den cirka sex kilometer långa cykelvägen ska anläggas och pengar har avsatts i investeringsbudgeten. Här har enigheten varit total.

Utveckling av näringslivet. Flera företag har expanderat och en del av dem uppgav att de haft ett bra samarbete med kommunen, bland annat Yaskawa Nordic som bygger en ny stor anläggning i Torsås och som snart ska invigas. Kommunen har anställt både näringslivsutvecklare och kommunutvecklare.

• Samarbetet. Det var långt ifrån alla som trodde att en sexpartiallians med S, L, MP, V, M och KD skulle hålla ihop hela mandatperioden. Men de lyckades. Oppositionen har bedrivits från C och SD, var för sig. Där har det inte varit någon enighet.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.