Hund skulle begravas – blev en fontän på tomten

Bidalite Artikeln publicerades
Foto: Larsen,Håkon Mosvold

Det skulle bara bli en grop för att begrava hunden. Men gropen blev en vattenfontän när kommunens vattenledning grävdes av.

Vattnet kunde släppas på igen vid midnatt mot tisdagen.

Torsås kommun meddelade på måndagseftermiddagen att hela Bidalite samhälle sedan 15-tiden var utan vatten på grund av en avgrävd vattenledning. Så var det även under kvällen. En vattentank ställdes upp vid Bidalite vattenverk där drabbade kunde hämta dricksvatten.

– Det är en privatperson som grävt på en tomt där vår huvudledning går, säger kommunens VA-chef Henrik Juel.

Kände de inte till att huvudledningen går på tomten?

– Nej. De hade inte kontaktat oss. Det är något man alltid ska göra innan man gräver. Man kan gå in på ledningskollen.se och se var ledningarna ligger.

– Jag skulle begrava min hund, som jag var tvungen att ta bort. Och så skulle jag få hjälp med att gräva en grop. Entreprenören frågade var på tomten, och jag gav ett förslag. Men jag hade ingen aning om att det gick en kommunal vattenledning där, säger fastighetsägaren.

Det misstaget kan kosta fastighetsägaren och dennes entreprenör ett antal tusenlappar.

– Man måste frilägga ledningen och sedan laga den, med ett svep eller liknande. Det blir en del mantimmar och timmar med maskin. Eftersom man är skyldig att ta reda på var ledningar ligger, måste vi ta betalt. Men vi kommer inte att överdebitera, säger Henrik Juel.

Reparationsarbetet har pågått under kvällen och strax efter midnatt mot tisdagen meddelade han att vattnet släppts på igen.

Fastighetsägarna uppmanas att spola ett tag, eftersom det kan lösgöras material från ledningen då trycket ligger nere. Även om vattnet är missfärgat på tisdagen ska det inte vara farligt att dricka, enligt Juel. Men man bör avstå från att tvätta vit tvätt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.