Sverige & Världen

Tog fel tåg – asylansökan stryks

Flyktingkrisen Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson / TT

En 17-årig pojke från Eritrea som sökt asyl i Sverige tvingas nu börja om processen, sedan han hoppat på fel tåg och hamnade i Danmark, skriver HD/Sydsvenskan.

Han är inte ensam, enligt Migrationsverket.

När pojken, som skulle åka till Vellinge från Osby den 11 augusti, insåg sitt misstag var han redan i Danmark. Där har han blivit kvar.

Hans gode man Thorild Hamfors ringde Migrationsverket för att berätta om pojkens misstag och få hjälp att få tillbaka honom till Sverige, där han varit sedan augusti förra året. Men i stället för att få hjälp registrerades pojken som utrest ur landet, tappade sin boendeplats och tvingas på nytt söka asyl i Sverige, om han återvänder.

– För hans väl och ve är det katastrof. Utredaren skulle precis fatta beslut om permanent uppehållstillstånd. Nu börjar det om – och kommer att ta minst ett år till, säger Thorild Hamfors till tidningarna.

Migrationsverket säger att pojken inte är den förste som drabbas och att problemen börjat med id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige och hänvisar till Dublinförordningen.

– Det är en olycklig situation, men vi måste använda oss av de medel som finns och den process som finns, säger Martin Lindén på Migrationsverket till tidningarna.