Sverige & Världen

Polisområdeschefen: ”Vi har en ovanligt ansträngd situation”

Brott Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Utlånade poliser och ovanligt många frihetsberövade. Då prioriteras inbrott och misshandlar ner.

– Det är en speciell situation nu, säger polisområdeschef Patrik Oldin.

Polisen i södra Sverige prioriterar om. Utredningar av mängdbrott som inbrott, hot och misshandel får stå tillbaka på grund av den stora mängden grova våldsbrott och skottlossningar i Skåne.

– Vi får acceptera att vi får en kortsiktig belastning på mängdbrotten, säger Jarl Holmström, biträdande chef för polisens Region Syd, till Sydsvenskan.

Han understryker att omprioriteringen är tillfällig och säger att polisen nu får acceptera en lägre redovisningsgrad för denna typ av brottslighet.

Patrik Oldin är polisområdeschef för sydöstra Götaland och tvingas just nu se sin personal slita hårt.

Orsaken: tio poliser är utlånade till Skåne för att hjälpa till i den eskalerande situationen med flera skottlossningar och grova våldsbrott de senaste månaderna, samtidigt som det just nu sitter ovanligt många frihetsberövade i sydöstra Götaland.

– Vi har en ovanligt ansträngd situation nu som gör att vi tvingas prioritera tuffare. Enligt lag måste vi prioritera de som sitter frihetsberövade först, sedan prioriteras brott där det finns barn inblandade och sedan brott i nära relationer. Mängdbrott som inbrott, skadegörelse, misshandlar och stölder kommer i sista hand, säger Patrik Oldin och fortsätter:

– Ser man positivt på det så beror det här också på att vi är framgångsrika eftersom vi har många frihetsberövade.

Vad får det här för konsekvenser?

– Det kan ta längre tid att få sitt inbrott utrett och dröjer det en extra månad innan vi hinner utreda så försämrar det prognosen för att lösa det tyvärr. Vittnen minns inte lika bra till exempel. Den här situationen är också tuff för vår personal. De får jobba hårt, säger Patrik Oldin.

Ersätts de tio utlånade poliserna?

– Nej, vi går tio man kort under den här tiden. Men det är också en av styrkorna med den nya organisationen att vi kan hjälpas åt.

Hur länge kommer det att vara så?

– Det är svårt att säga, men åtminstone ett par månader till. Det är flera mordutredningar i Skåne och det tar lite tid att utreda.

Sedan tidigare står det också klart att gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark blir mindre heltäckande. Från gränsstyrkan har 22 poliser flyttats över till polisområde Malmö, vilket enligt uppgift till tidningen motsvarar cirka 13 procent av gränsstyrkan.

En tredje polisuppgift som nedprioriteras i Region Syd är brottsförebyggande arbete utanför Malmö. Region Syd omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län.