Sverige & Världen

700 flyktingar kan ha drunknat

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Arkivbild: AP/TT
Arkivbild: AP/TT

Omkring 700 människor befaras ha dött utanför Libyens kust de senaste dagarna, enligt UNHCR som talat med överlevande vittnen bland de migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

– Situationen är kaotisk, säger talespersonen Federico Fossi.

Fossi säger att de inte kan vara helt säkra på siffrorna, men gör bedömningen att omkring 700 personer kan ha drunknat i flera olika förlisningar den här veckan. En av dem befaras ha tagit 500 människors liv.

Den här veckan har tre båtar bekräftats sjunkna eller kapsejsade. Mer än 60 kroppar har hittats, bland dem tre spädbarn. Uppgifter till hjälporganisationen Rädda Barnen gör gällande att en fjärde båt kan ha sjunkit. Den mindre fiskebåten ska, tillsammans med en annan större fiskebåt och en gummibåt, ha lämnat Sabratha i Libyen sent i onsdags kväll, enligt intervjuer med några av de över 600 personer som räddats från de två båtarna till hamnstaden Pozzallo på Sicilien.

Enligt vittnesuppgifterna ska gummibåten ha haft en egen motor, men den mindre fiskebåten hade inte det. Den bogserades av den större fiskebåten, som hade omkring 500 personer ombord.

Den mindre båten, med många kvinnor och barn ombord, började så småningom ta in vatten. Kaptenen på den större båten beordrade då att bogseringslinan skulle kapas och båten sjönk, berättar vittnen för Rädda barnen. Människorna på de andra båtarna räddades inte förrän mycket senare.

– Vi har pratat med många av dem som räddades. De säger alla samma sak, säger Giovanna Di Benedetto, talesperson för hjälporganisationen Rädda barnen.

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa har polisen gripit en man som misstänks vara kapten på den större båten. Även polisen intervjuar nu vittnen.

Milt väder har gjort att trafiken ökat från Libyen den livsfarliga vägen över Medelhavet till Italien. Italiensk kustbevakning tog bara under lördagen hand om 700 personer från olika båtar.