Sverige o Världen

Tre kroppar hittade där länskvinna försvann

Brott Artikeln publicerades

Tre ännu oidentifierade döda har hittats i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa, samma område där en svensk FN-anställd kvinna från Kalmar län fördes bort för några veckor sedan.

Två av kropparna är utländska, bekräftar en talesperson ur regeringen.

– Jag kan bekräfta att polisen har hittat en kongoles och två utländska personer avlidna, säger Kongos kommunikationsminister Lambert Mende till Aftonbladet.

De döda har ännu inte identifierats. Den svenska kvinnan försvann i området i mitten av mars. Hon fördes bort tillsammans med en amerikansk FN-expert och fyra kongoleser.

– Jag förväntar mig information från polisen om vilka de avlidna är senare under dagen. Men det är svårt, det är ett område med mycket dålig säkerhet. Mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger Lambert Mende.

Den amerikanske medborgarens pappa skriver på sin Facebook-sida att identifieringen ska ske med hjälp av dna och tandläkarjournaler, rapporterar Reuters.

Den svenska FN-experten och hennes kollega skulle övervaka sanktionerna mot landet och rapportera tillbaka till FN:s säkerhetsråd. Men de skulle också undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser, enligt The New York Times.

Kvinnan reste med de övriga fem när hon försvann i den våldsdrabbade regionen. Enligt Kongo-Kinshasas regering kidnappades svenskan när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Landets regering kritiserar FN-insatsen för att den inte berättat om resan i förväg.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) undersöker uppgifterna om att kroppar hittats men ännu finns ingen identifiering.

– Vi har inga uppgifter om att man påträffat den svenska medborgaren, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst till TT.

Hon hänvisar tills vidare övriga frågor till FN på plats i Kongo-Kinshasa.

Fakta

Svenskans uppdrag i Kongo

FN har sedan många år haft stora styrkor i Kongo-Kinshasa. Den största och dyraste FN-insatsen i landet är Monusco med 22 000 anställda. Den har pågått i 18 år och har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Svenskan och en amerikan är i Kongo-Kinshasa på uppdrag av FN för att övervaka sanktionerna mot landet och rapportera tillbaka till säkerhetsrådet. Enligt Reuters tillhör de FN:s generalsekretariat.

De var i landet på ett fredsbevarande uppdrag och hade, enligt New York Times, också i uppdrag att undersöka potentiella brott mott mänskliga rättigheter, som att regeringssoldater ska ha dödat dussintals obeväpnade civila och även barn.

De försvann tillsammans med fyra kongoleser i Kasai-regionen, ett konfliktdrabbat område, vilket blev känt den 13 mars.

Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit.

Visa mer...