Sverige o Världen

Försvunna flickan hittad välbehållen

Olyckor Artikeln publicerades

Den sexåriga flicka som varit försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun har hittats välbehållen.

Ett stort sökpådrag pågick under kvällen och början av natten sedan hon försvunnit från sin familj.

Flickan hittades vid ettiden på natten av polisens hundförare i sökområdet.

"Flickan är vid god vigör och föräldrarna är underrättade", skriver polisen på sin hemsida.

– Jag vet inte om hon kommer att föras direkt till föräldrarna eller om man ska åka förbi något sjukhus, säger Mikael Hedström, pressinformatör vid polisen, till TT direkt efter beskedet.

Enligt Expressen förs flickan med fyrhjuling ner för att återförenas med sina föräldrar.

– Det kom ett glädjevrål här inne från ledningscentralen, säger tidningens reporter på plats.

Den stora sökinsatsen i området är avblåst.

Terrängen i området är svårtillgänglig och personal specialiserad på att söka i gruvhål och skrevor har deltagit i sökandet.

Sent på kvällen meddelade polisen att sökinsatsen inte skulle minska.

– Vi fortsätter att jobba på med oförminskad kraft under natten, sade Emil Sundqvist, vakthavande befäl vid polisregion Mitt.

I berget finns håligheter och gruvhål, vissa tiotals meter djupa, från när bönder försökte leta malm på 1930-talet. Personal från Östersund med särskild kompetens för sök i gruvhål och skrevor fanns på plats.

– Det är svårtillgänglig terräng. Det är skrevor, det är mycket vattendrag, det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i, sade Joel Manner, befäl vid polisens ledningscentral i region Mitt.

Flickan försvann vid 11.30-tiden på söndagen när hon var på utflykt med sin familj och hade när hon hittades varit borta i över 13 timmar.

Två familjer hade parkerat sina bilar nedanför Blacksåsberget i naturreservatet och två barn från familjerna sprang i förväg på en stig.

Vädret ställde till med problem i sökandet. Regn följdes av dimma och temperaturen är runt 13 grader vid midnatt. Flickan hade bara shorts och t-shirt på sig när hon försvann.

Många ur allmänheten hörde av sig och erbjöd sin hjälp. Först tackade polisen nej, men vid 22-tiden meddelade man att frivilligorganisationen Missing People kopplats in. Runt 200 personer har gått skallgång i terräng som inte är så svårframkomlig.

– Vi sätter ingen tidsgräns utan vi kör så länge det finns folk som vill vara med och hjälpa till att leta, sade Magnus Idebro, ordförande för Missing People.

Därutöver sökte man med helikoptrar och hundpatruller och polisen begärde även hjälp från fjällräddningen där ett 30-tal personer deltog. Även hemvärn, orienterare och jägare från området som känner till markerna sattes in i sökandet.

Det förekom uppgifter om att björn setts i området, men detta ska ha varit information från en polis som tyckt sig höra en björn. Varken jägare eller deras hundar har hittat spår eller fått vittring på björn, skriver tidningen Hela Hälsingland.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.