Sverige o Världen

Obduktionen bekräftar giftmord

Nordkorea/Malaysia (TT) Artikeln publicerades
Flygplatsen i Kuala Lumpur undersöktes av tekniker efter giftmordet på Kim Jong-Nam.
Foto:Daniel Chan
Flygplatsen i Kuala Lumpur undersöktes av tekniker efter giftmordet på Kim Jong-Nam.

Obduktionen av Kim Jong-Nam visar att ett kemiskt gift orsakade en "mycket allvarlig förlamning" som snabbt dödade honom, säger Malaysias hälsominister.

Samtidigt har avspärrningarna vid flygplatsen nu hävts.

Resultatet från obduktionen överensstämmer med den preliminära rapporten som tidigare visade att nervgasen VX hittats i ansiktet och ögonen på den 45-åriga halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Vid en presskonferens bekräftar Malaysias hälsominister Subramaniam Sathasivam att det handlar om ett giftmord.

Kim Jong-Nam skulle i början av förra veckan flyga från Kuala Lumpur till Macao i Kina. På flygplatsen attackerades han av två kvinnor som höll något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim togs om hand i ett sjukrum, men avled senare i ambulansen på väg till sjukhus.

Avspärrningarna som satts upp i terminalen där Kim Jong-Nam attackerades togs ner under söndagen, lokal tid. Området uppges nu vara en "säker zon" efter att tekniska undersökningar har slutförts.

– Vi kan bekräfta att vi inte hittat något farligt ämne på flygplatsen. Vi kan också bekräfta att flygplatsen är fri från något smittsamt eller farligt material. Flygplatsen är säker, säger Abdul Samat Mat, polischef i delstaten Selangor.

Det nordkoreanska styret är starkt misstänkt för att ligga bakom mordet, något som dock avfärdas av regeringen i Pyongyang.