Sverige o Världen

Malta varnar för ny flyktingvåg

Flyktingkrisen Artikeln publicerades

I vår väntar kris när flyktingströmmarna över centrala Medelhavet når nivåer "vi aldrig tidigare sett", varnar Maltas premiärminister Joseph Muscat.

Hans utrikesminister kan tänka sig europeiska asylläger i Egypten.

Muscat är inte direkt otydlig när han tar emot en grupp EU-korrespondenter från Bryssel i premiärministerbyggnaden i Valletta.

– Valet står mellan att göra något nu eller tvingas till ett akut möte i april eller maj när tiotusentals människor är på väg över havet och drunknar, säger den 42-årige socialdemokraten.

Hans Malta är ordförandeland i EU i vår och närmast perfekt placerat för att ha god koll på flyktingläget, åtminstone i Nordafrika.

Muscats varning kommer alldeles inför årets första utrikesministermöte i EU. På måndag möts Margot Wallström (S) och hennes kollegor i Bryssel.

Premiärministern applåderar Italiens initiativ för att delvis återuppliva gamla avtal från Muammar Gaddafis tid som libysk ledare. Efter ett möte i Tripoli i måndags lovade Italien bland annat att hjälpa till med kontrollen av Libyens gränser mot bland andra Niger och Tchad i söder.

Joseph Muscat anser att Italien inte borde behöva stå ensamt i detta, utan i stället få EU-stöd.

Efter att ha talat med Libyens utrikesminister häller dock Muscats egen utrikesminister George Vella tämligen kallt vatten på idén.

Inte ens Italiens avtal är särskilt givet, menar Vella.

– Det är fortfarande bara ett förslag och de står väldigt, väldigt långt från varandra, säger Vella till TT och andra utländska journalister i Valletta.

Såväl Vella som svenska kollegan Margot Wallström (S) ser det som i princip omöjligt att kunna skriva ett hållbart avtal med Libyen just nu, både politiskt och säkerhetsmässigt är läget oerhört instabilt.

– Man måste ju försöka få mer stabilitet där först. Detta är inte Turkiet, utan det är mycket, mycket oroligt på alla möjliga sätt i Libyen just nu, säger Wallström.

Maltas utrikesminister tror i stället på en uppgörelse med Libyens mäktiga granne i öst.

– Egypten är ett land som man kan nå ett avtal med och de är också intresserade, säger Vella.

Och han kan till och med tänka sig att i så fall inrätta europeiska asylläger på egyptisk mark för att minska flödet över Medelhavet.

– Ja, varför inte? Det är en desperat åtgärd, men under omständigheterna kan jag tänka mig att diskutera nästan vad som helst, säger Vella.

Margot Wallström vill dock inte kommentera sådana läger över huvud taget. (TT)

Fakta

Från Libyen över Medelhavet

Sedan EU under våren 2016 gjort en uppgörelse med Turkiet har inflödet av flyktingar och migranter över Egeiska havet till Grekland minskat kraftigt. I stället har den tidigare mest använda rutten över Medelhavet från Libyen åter blivit allt vanligare.

Enligt italienska uppgifter registrerades över 180 000 flyktingar och migranter i italienska hamnar under 2016 – 10 000 fler än under det tidigare rekordåret 2014.

Även antalet omkomna på Medelhavet var rekordstort förra året: 5 000, jämfört med 3 800 under året innan, enligt FN:s uppgifter.

Visa mer...