Sverige o Världen

"Hon ville göra skillnad"

FN-svenskan Artikeln publicerades

Zaida Catalán var övertygad om att allt gick att förändra. Av kollegor och vänner beskrivs hon som en starkt engagerad person.

– Zaida tog med sig sina erfarenheter från politiken och föreningar i vårt uppdrag och var bra på att resonera och driva frågor, säger Emma Sandahl.

Hon var kollega med Zaida Catalán när de arbetade som jämställdhetsexperter för EU:s polisstyrka i Afghanistan. Jobbet gick ut på att utbilda anställda inom rättsväsendet i jämlik rättsskipning och att stärka kvinnor i rättsystemet. Ett komplicerat uppdrag i ett land som styrs av gamla, manliga hierarkier.

– Hon var en bra och pålitlig kollega men hade också väldigt nära till skratt. Och den balansen behövs när man är ute på den här typen av uppdrag, säger Sandahl.

Socialantropologen Brian Palmer vid Uppsala universitet, var vän med Catalán och bjöd flera gånger in henne till sina föreläsningar.

– Om du verkligen lever enligt övertygelsen om att alla människor är värda uppmärksamhet och omsorg, då kan det hända att du får betala ett högt pris, säger han.

– Principen om alla människors lika värde var väldigt stark hos henne.

Redan under gymnasietiden i Mönsterås blev Zaida Catalán känd som en person som engagerade sig för det hon trodde på. Hon var aktiv i frågor som rörde miljö och djur, engagerad i skolans elevråd och gick med i Grön Ungdom. Som 21-åring valdes hon till språkrör i ungdomsförbundet tillsammans med Gustav Fridolin.

Efter åren i Grön ungdom blev det studier i juridik och folkrätt, men också fortsatt politik på MP:s riksdagskansli. Hon stod på partiets lista till riksdagsvalet 2006 och drev en personvalskampanj för att bli inkryssad i EU-parlamentet tre år senare, men blev inte invald.

I stället satsade hon på internationella uppdrag. 2010 arbetade hon för första gången i Kongo-Kinshasa. Till tidningen Karriär sade hon att den partiaktiva tiden kunde vara över:

– Jag vill jobba med saker där jag känner att jag kan göra skillnad och där jag växer, just nu är det den här tjänsten i Kongo. Jag förstår att det är tuffa omständigheter som råder där nere för alla, det kommer att vara tufft att få uträtta något bra, så är det i konfliktområden. (TT)