Sverige o Världen

Hantverkare hällde bensin i kamin - villa brann ner till grunden

Nottebäck Artikeln publicerades
När räddningstjänsten anlände till villan i Nottebäck på måndagsmorgonen var den helt övertänd.
Foto:Carl Carlert
När räddningstjänsten anlände till villan i Nottebäck på måndagsmorgonen var den helt övertänd.

Villan i Nottebäck brann ner efter att bensin hade hällts i en kamin.

En 47-årig man, en hantverkare, sitter anhållen misstänkt för att startat branden, skriver SMP.

Strax innan klockan 07.30 på måndagen fick SOS in larmet om att det brann i en villa i Nottebäck, i Uppvidinge kommun. Huset gick inte att rädda och räddningstjänsten fick rikta in sig på att skydda intilliggande byggnader.

När vi kom till platsen var villan helt övertänd och vi bestämde oss tidigt för att huset fick brinna ner till grunden. Vi fokuserade i stället på att se till att elden inte spred sig till byggnader som låg intill, säger Jonas Holmberg, insatsledare på Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

– Tre personer fanns inne i huset när det började brinna men de kunde ta sig ur huset på egen hand och ingen av dem ska ha skadats fysiskt, fortsätter han.

Villan ägs av en person som hade två hanverkare på plats som höll på att renovera. Medan de renoverade fick de lov att bo i fastigheten.

Polisen hanterade till en början branden som en olycka men efter att ha pratat med ägaren och de två hantverkarna anhölls en av hantverkarna, en 47-årig man, misstänkt för att ha startat branden.

– På måndagsförmiddagen beslutade åklagaren att en man skulle anhållas, misstänkt för grov allmänfarlig vårdslöshet, säger Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen.

Den misstänkte mannen skulle tända kaminen på morgonen och för att få fart på brasan hällde han på bensin. Det blev då ett så hårt tryck i kaminen att elden spred sig till golvet, där en dunk med bensin stod. När dunken fattade eld spred sig branden explosionsartat i fastigheten, fortsätter han.

Åklagaren valde att anhålla mannen eftersom han inte har en fast adress i Sverige.

Han är skriven utomlands och det finns en stor flyktrisk. Därför valde åklagaren att anhålla mannen, säger Per Bergendahl.

För att säkerställa den exakta brandorsaken ska en teknisk brottsplatsundersökning genomföras senare i veckan.

– Men den kunde vi inte genomföra under måndagen, eftersom det var för varmt, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid Kronobergspolisen.