Sverige o Världen

En gripen för mordet på Zaida Catalán

Kongo-Kinshasa Artikeln publicerades

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán. Rättssäkerheten i landet är låg och det är inte ovanligt att syndabockar utses, säger Afrikakännaren Maria Eriksson Baaz.

Ytterligare en misstänkt greps men lyckades rymma, säger Joseph Ponde, som är landets högsta militäråklagare. Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits.

Han anger inte när gripandet ska ha skett, men avslöjar att den gripne ska ha transporterats mellan olika platser redan den 4 april.

Ponde beskriver den gripne som en "rebell", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare.

Rättssäkerheten är generellt låg i landet, även om många förbättringar setts på senare år, inte minst inom militärdomstolarna, förklarar professor Maria Eriksson Baaz vid Institutionen för globala Studier vid Göteborgs universitet. Hon forskar själv om bland annat om kongolesiska regeringsarmén.

– Det är ganska vanligt att syndabockar utses som får ta straffet i stället för den skyldige, om den skyldige har mycket resurser eller kontakter högt upp i den politiska eller militära hierarkin, säger hon till TT.

Mordet på de två FN-experterna har väckt stor internationell uppmärksamhet och risken är stor att man försöker hitta en syndabock för att snabbt klara upp brottet, tror Maria Eriksson Baaz.

Att regeringsarmén var föremål för FN-granskningen kan spela in i utredningen.

– Det behöver dock inte vara fallet eller nödvändigtvis tyda på att de verkligt skyldiga finns på regeringssidan. Att FN utreder övergrepp som begåtts av regeringsarmén är inget nytt. Det har man gjort i över 15 år och ganska ofta har man presenterat bevis som sedan lett till sanktioner av olika militära ledare.

Maria Eriksson Baaz understryker att utländska FN-arbetare inte tidigare har utsatts för våld av regeringsarmén i samband med sitt arbete.

– Om det skulle vara så i detta fall är det något nytt. Detta innebär förstås inte att det är omöjligt, men man ska vara ytterst försiktig med att dra förhastade slutsatser.

Sara Nilsson är en av de två åklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm som leder den svenska utredningen kring mordet på Zaida Catalán. Hon vill inte svara på om hon fått uppgifter från myndigheterna i Kongo-Kinshasa om ett gripande, med hänvisning till att det är en "känslig utredning".

Har ni löpande kontakter med myndigheterna i Kongo-Kinshasa kring utredningen?

– Vi har inte direkta kontakter. Däremot har vi kontakter med andra myndigheter och internationella organisationer. Vi har också kontakt med utrikesdepartementet och försöker samla in så mycket information som möjligt, säger åklagaren Sara Nilsson.

Varken utrikesminister Margot Wallström eller utrikesdepartementet vill kommentera gripandet. Wallström har tidigare krävt att de ansvariga för Cataláns död måste ställas till svars.

Fakta

Zaida Catalán

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001—2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006—2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.

Är utbildad jurist som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-KInshasa.

Visa mer...

Fakta

Cataláns uppdrag i Kongo

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Visa mer...