Toppning i ungdomslag väcker heta känslor

Sporten Artikeln publicerades

Färjestadens P97-lag åkte till Gothia cup med hela laget.
Men för några spelare blev det bara ett par minuters spel under hela cupen.

Innebandyturneringen Gothia cup blev en besvikelse för några av spelarna i Färjestaden IBK:s P97-lag.
I stället för att vara med och spela alla matcherna som sina andra lagkamrater blev det mest bänknötande för några av 12-åringarna i laget.
Nu är föräldrar i laget kritiska till tränarnas sätt att toppa laget.
– Föräldrar och ledare har tydligen tolkat föreningens policy lite olika. Föräldrarna har sett den på ett sätt och tränarna på ett sätt, säger en förälder som Barometern talat med.
I Färjestaden IBK:s policy står det att ledarna i cupspel ska sträva efter att alla spelare får lika mycket speltid i gruppspelet och att i slutspelet får viss coachning förekomma och att man bör vänta med toppning till 16-årsåldern.
Inför Gothia cup hade P97-laget föräldramöte och då informerade ledarna att vissa spelare kunde få lite mindre speltid än andra.
– Men det blev lite mer än så. Några av spelarna spelade väldigt lite. Jag förstår tränarna att det är svårt att låta spelarna spela exakt lika mycket och det är inte det vi är ute efter. Det vi är ute efter är att alla ska få delta, säger en förälder.
En annan förälder Barometern talat med valde att tacka nej till cupen.
– Vi misstänkte att det skulle bli så här. Det är alltid samma spelare som sitter på bänken och det är klart att min son tycker att det är tråkigt när han inte får spela. Men jag trodde ändå inte i min vildaste fantasi att de skulle toppa så här. Det finns ingen vinnare bland barnen i en sådan här situation.
Matheus Tholin är ordförande i Färjestadens IBK och förklarar att han hade ett möte med tränarna för P97-laget förra veckan.
– Vi har haft ett bra samtal med ledarna och är nöjda med det. Vad vi kom fram till är inget jag vill prata om här. Vi kommer att jobba vidare med det här. Vi har vår policy som är ett levande dokument som vi ständigt arbetar med.
Färjestadens IBK kan i dag ståta med hela 18 ungdomslag. I föreningens policy står det att föreningen är öppen för alla och att man erbjuder alla medlemmar utveckling utifrån var och ens individuella förutsättningar.
Vet du om alla ledare följer policyn?
– Det kan jag omöjligtvis säga, men vi har policyn uppe ofta på våra möten. Vi följer RF:s riktlinjer.
Han vet också att viljorna och synpunkterna i en förening kan vara många.
– All idrott går ut på att vinna, men samtidigt har man med barn och ungdomar att göra, så det är väldigt svårt. Skulle du fråga alla ledarna i föreningen skulle de nog vilja toppa tidigare. Det kliar i fingrarna på alla tränarna att vinna, för de är ju vinnarskallar.
Men om du skulle fråga alla barnen i föreningen hur många av dem som vill sitta på bänken hur många tror du då svarar ja?
– Ingen vill ju sitta på bänken. Det är ju samma sak om du frågar a-laget eller damlaget.
P97-laget vann den senaste seriematchen med 9–1. Då spelade alla spelarna i laget.