Tobias Carlsson kvar i KFF

Sporten
Foto:

I mitten på oktober fick Tobias Carlsson beskedet: ”Du ingår inte längre i Kalmar FF:s planer.”
Han avtackades med blommor efter Malmö FF-matchen.
En månad senare sitter han med ett nytt ettårskontrakt, påskrivet och klart.

Det är snabba ryck i fotbollsvärlden, det är Kalmar FF:s veteran medveten om, men den här vändningen hade han inte väntat sig.
– Nej, absolut inte, det kom verkligen som en överraskning.
– Men jag är jävligt glad för att det blev så här.
Hur gick det egentligen till? Först ratad och avskriven, sedan intressant och behövd. Sportchefen Svante Samuelsson förklarar den plötsliga scenförändringen.
– När vi inledde värderingen under hösten och började titta på balansen i backlinjen, vilka spelartyper vi hade och vilka egenskaper de satt på kände vi att vi kunde bocka av och känna oss nöjda.
I kombination med att föreningen tidigt ville ge en av sina veteraner ett besked levererades det negativa beslutet.
När Nanne Bergstrand började analysera lite djupare, titta på vilka behov som behövdes för att utmana ordentligt under 2010 insåg han en sak ganska snabbt: bristen på fysik.
Kalmar FF har släppt till för många mål, för billiga mål och bristen på fysik har varit påtaglig, både offensivt och defensivt.
Svenska mästarna AIK och tvåan IFK Göteborg har båda spelat en mer kraftfull fotboll och fått bra betalt. Nanne Bergstrand har vid flera tillfällen påpekat att pendeln inte får svänga för mycket och åt fel håll.
– Nanne tog ett snack med Tobias ett par dagar efter matchen mot Djurgården där han visade att han håller på den här nivån. Innan han och Kjell Nyberg åkte över till Brasilien bad de honom fundera på om han var beredd att komma tillbaka och satsa fullt ut.
– Vi behövde ett starkt kort i backlinjen och varför gå över ån efter vatten...
Tobias Carlsson behövde ingen längre betänketid.
– Nej, jag vill fortsätta spela och jag tycker att jag fortfarande håller på den här nivån.
När Nanne Bergstrand kom tillbaka från Brasilien träffades parterna på nytt. Intresset var ömsesidigt.
– En viss prestigelöshet måste finnas från båda parter i ett sånt här läge och vi är överens om att det här är en bra lösning, säger Svante Samuelsson.
Att Tobias Carlsson kommer tillbaka kan bli ett bekymmer, inte bara för övriga i backlinjen, men också för Petter Wastå.
– Jag vet att han har fiskat efter att få dela rum med Nyström (Henrik Rydström) under nästa säsong. Det kan han glömma. Han får ta ett snack med juniorerna istället.