Sporten

Succé i KFF – bara problem i IFK Göteborg

Sporten Artikeln publicerades

Han lever med och för sin fotboll. Just nu är förhållandet ansträngt. – Jag saknar känslan att vara riktigt lycklig, säger Daniel Sobralense.

Det har gått drygt 33 månader sedan Daniel Sobralense berättade för Sporten att han hade bestämt sig, att han skulle byta kust och fortsätta karriären med ett fyraårskontrakt i IFK Göteborg. Där, en del i en nysatsning som skulle ge titlar och spel i Europa.
Den satsningen har kraschat. Den allsvenska stjärnan Daniel Sobralense har gått sönder.
– Göteborg är en bra förening, jag gillar den och det finns många fina människor som jag tycker om. Sedan finns det saker som jag inte tycker lika mycket om, säger Sobralense.
Du får inte spela kontinuerligt och har ett och ett halvt år kvar på kontraktet. Hur går tankarna?
– Jag har velat flytta under en lång tid nu. Jag har pratat med Håkan (Mild) säker fem gånger om att få lämna för en annan svensk klubb. Som till Häcken till exempel men han har aldrig velat hjälpa mig med det. Han har bara sagt nej.
Häckens tränare Peter Gerhardsson har alltid gillat dig?
– Jag tycker att han är en fantastisk tränare, han spelar en fotboll som jag gillar. Inför förra säsongen sa min agent att Häcken var intresserade, men det blev inget. Håkan Mild sa nej.
Men en utlåning då?
– Jag gillar inte lån, jag har sett Gerzic (Nordin) åka fram och tillbaka till ­Örebro och jag tror inte att det är bra. Och jag vill inte flytta till en annan stad, jag vill bo kvar i Göteborg där jag har min familj och lägenheten.
Värvningen av Daniel Sobralense var speciell. Han var IFK Göteborgs första brasilianske spelare någonsin, presenterades på en presskonferens med nummer 10 på ryggen och kändes som en del av en förändring mot en mer europeisk spelstil.
Två och ett halvt år senare spelar ­Blåvitt sitt klassiska 4-4-2 och slår mycket långt.
– Det är annorlunda i Göteborg mot i Kalmar där vi ”spelade ­fotboll”. Vi ska försvara först och främst, kriga. I Kalmar låg aldrig mitt fokus på att försvara, jag ville inte tänka hur jag skulle försvara mig, jag ville att deras vänstersida skulle fundera över hur de skulle stoppa mig. Sedan är vårt spel inte passningsorienterat.
Spelfilosofin i Göteborg är inte lämpad för din spelstil?
– Nej, och sedan har jag inte fått spela på min position heller. Jag vet inte ­vilken min position är i Göteborg. För två år sedan var jag forward, tillsammans med antingen Robin Söder eller Hysén (Tobias). Det är inte min naturliga position, men det gick bra, vi började vinna matcher och jag gjorde fem mål den säsongen. När nästa säsong startade hade jag ingen position igen, säger ”Sobra” och fortsätter:
– Jag accepterar alla beslut som ­tränaren tar. Vill han att jag ska vara högerback så är jag det. Inga problem, jag är professionell och gör mitt jobb varje dag. Men jag vill spela fler matcher på min rätta position, nu har jag spelat lite överallt men sällan två matcher efter varandra på samma ställe. Jag ­saknar det, att spela på den nivå som jag kan, att spela på min position, att göra det bra, att folk uppskattar det jag gör, jag saknar allt. Jag saknar känslan av att vara riktigt lycklig.
Det känns som att du anses som en stor misslyckad värvning?
– Jag förstår allt som tränare, fans och journalister säger och skriver om mig. Jag vet hur det funkar och när det går dåligt för ett lag som Göteborg så blir det väldigt uppmärksammat i media. Framför allt om det är en spelare som kostar mycket pengar.
I Kalmar var du omtyckt av fansen, i?Göteborg verkar du ha fått dem emot dig?
– Det finns supportrar som förstår min situation och det finns supportrar som inte gör det. När jag skrev på för Göteborg så sa en kompis till mig att det är speciellt där, att de alltid spelat på ett visst sätt och att de gillar vissa spelare. Jag funderade inte så mycket på det då, ”det är ju fotboll” tänkte jag. Men det kanske är så, att supportrarna är vana vid en viss spelstil och gillar en viss typ av spelare, som Hannes Stiller.
Vad händer om ett och ett halvt år, när kontraktet går ut?
– Jag vet inte, vi får se vad som är bäst för mig. Jag har pratat lite med Mats Gren (Milds efterträdare), det är en fantastisk person och det känns bra. Jag skulle gärna stanna i Sverige, jag gillar livet här. Men det kanske blir så att jag återvänder till Brasilien, allt är möjligt.
En skada i baklåret och brist på förtroende från tränaren Mikael Stahre har gjort att det bara blivit tre inhopp för Daniel Sobralense den här säsongen. ­Brassen gör ingen hemlighet av att han vill byta klubb.

Henrik Eriksson