Sporten

Mönsterås bäst i Sverige på skytte

Mönsterås skytteförening kan återigen kalla sig inofficiella svenska mästare i skytte.
– Brommastafetten har väldigt hög status i Sverige men man får ingen officiell SM-medalj, säger Ejvind Hemmingsson i Mönsterås.

Sporten

Sedan 1976 har Sveriges 20 bästa skytteföreningar samlats i Stockholm och gjort upp i den mycket prestigefyllda Brommastafetten. Men sällan har det varit så spännande som i år.
– Ledningen hade växlat under hela tävlingen och sen blir det sista skottet som avgör, säger Hemmingsson.
Med endast ett skott kvar låg Mönsterås precis lika med Ununge, båda 1150 poäng. För Mönsterås var det OS-skytten Roger Hansson som hade det sista skottet och för Ununge var det Lars Göran Lundqvist.
Lundqvist var den som sköt först och satte en sjupoängare, något som kan liknas med ett mindre misslyckade. När sedan Hansson sköt iväg sitt sista skott 20 sekunder senare träffade han åttapoängsmarkeringen och Mönsterås vann tävlingen.
– Jag kan lova att det var nerver till tusen då, säger Hemmingsson.
Mönsterås var med Brommastafetten för första gången 1984 och då gick laget segrande ur tävlingen. Sedan dess har laget vunnit ytterligare åtta gånger, senast var 2001.
Och i helgen tog alltså föreningen ytterligare en seger. Förutom Hansson ingick även Per Claesson, Clas Berhardsson, Danne Lundqvist och Jennie Lundqvist i laget.
Även Ålems skytteförening var med i tävlingen. De slutade på 17:e plats och tog därmed den sista platsen att få stanna kvar i tävlingen även nästa år.