Frågor och svar om spelmissbruk

Sporten Artikeln publicerades

Här hittar du mer information om spelmissbruk.

Hur gör man om man vill ha hjälp?
Den spelberoende eller anhöriga kan ringa Stödlinjen på telefonnummer 020-81 91 00. På Spelberoendes riksförbunds hemsida spelberoende.se finns uppgifter till olika stödgrupper.
Man kan även ringa sin kommun för att höra om de har någon öppenvårdsbehandling för spelberoende. Även Lotteriinspektionen och Folkhälsomyndigheten har fakta på sina hemsidor för den som vill läsa mer.
Hur vanligt är det?
Ungefär två procent av Sveriges befolkning har problem med sitt spelande och cirka 0,5 procent (cirka 50 000 personer) kan beräknas vara spelberoende.
Vad finns det för behandling?
Många kommuner erbjuder öppenvårdsbehandling. Det finns också ett par behandlingshem som erbjuder behandling för personer som är spelberoende.
Kan man vara beroende av spel?
Ja, spelmissbruk påverkar hjärnan på ungefär samma sätt som alkohol- och narkotikamissbruk, trots att man inte tillför någon substans till kroppen.
Måste man spela för en viss summa pengar för att vara beroende av spel?
Nej, hur mycket pengar man spelar för avgör inte om man är spelberoende eller inte.
Vilka spel är mest beroendeframkallande?
Snabba spel, där det går kort tid mellan insats och utfall, brukar vara mer beroendeframkallande. Detta inkluderar bland annat alla typer av internetspel som nätpoker, nätbingo och nätkasinon, men det gäller även spelautomater och sportspel som inte spelas via Internet.
Är beroende av spel om pengar samma sak som beroende av dator- och tv-spel?
I dagsläget vet forskarna ganska lite om tv- och datorspelsmissbruk och huruvida det kan vara ett beroende. Men det finns ett samband mellan ett frekvent dator- och tv-spelande och en högre grad av spelproblem.