Annons

"En av våra allra största"

Sara Algotsson Ostholt OS-silver gav genklang. Barometerns krönikör rankar ryttarens insats som något utöver det vanliga.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2012
Foto: 
Foto: 

Ingen annanstans kan dramaturgin vara så fruktansvärd. Ingen annanstans är skiljelinjen mellan gränslös glädje och tårar av besvikelse så tunn. Idrotten är både djävulsk och fantastisk. Framförallt är den oregisserad vilket gör att vi aldrig vet vilket slut vi får vara med om.

Sara Algotsson Ostholt grät en hel del i går eftermiddag. 37-åringen från Körningsven mellan Kalmar och Nybro upplevde en känslostorm som bar både glädjens och besvikelsens ingredienser. Glädje över ett alldeles fantastiskt, underbart och oväntat OS-silver, besvikelse över att ha varit så fruktansvärt nära - en tåspets på sista hindret skiljde Sara från att bli en odödlig legend inom svensk ridsport.

Annons

Jag är ändå övertygad om att Sara, när allt fått sjunka in, kommer att vara oändligt stolt och nöjd med sin prestation. Det ska hon verkligen vara, silvermedaljen gör henne till en av vår regions allra största idrottsutövare alla kategorier.

Bara en gång i den olympiska historien har vår landsända fått stoltsera med ett olympiskt guld. 1920 i Antwerpen, för 92 år sedan, hoppade en ölänning från Skarpa Alby rakt in i historieböckerna med ett längdhopp på 7,15. William Pettersson Björneman hette han, mest känd under smeknamnet "Kalmar-Pettersson" eftersom han tävlade för Kalmar SK och bodde i Kalmar under större delen av sin idrottskarriär.

Björneman vann en mycket dramatisk längdfinal, han påstod själv att ödet spelade in den här gången. Strax före finalen hittade han nämligen ett mynt på ansatsbanan. Han tog det som ett tecken, stoppade turmyntet i skon och gick ut och skrev idrottshistoria.

William Pettersson Björneman hade ett långt och framgångsrikt liv som affärsman efter idrottskarriären men slutet var tragiskt. Han tog sitt eget liv utanför föräldrahemmet på Öland 1965. Ett OS-guld är ett OS-guld, det finaste man kan vinna, och det hade varit oförtjänt att inte utse "Kalmar-Pettersson" till vår regions allra största idrottsprofil genom tiderna. Men Sara Algotsson Ostholt tillhör nu en mycket exklusiv skara av lokala idrottsstjärnor strax bakom som nått internationell berömmelse.

Man kan förstås diskutera allting och ett nästan omöjligt uppdrag är att mäta prestationer i olika sporter mot varandra. Och vad räknar man egentligen som lokalt, folk som är födda i regionen eller bosatta och tävlandes där? Jag gör ett tappert försök att gradera ändå.

Sara Algotsson Ostholt OS-silver ställer henne absolut axel mot axel med en av landets allra största idrottsmän genom alla tider som under åtta år bodde och tävlade i Kalmar. Pingislegenden Jan-Ove Waldner representerade Kalmar BTK när han tog OS-silver i Sydney för tolv år sedan efter en magisk turnering som trollband en hel nation. J-O vann, i KBTK-dressen, även VM-guld och EM-guld i singel vilket gör honom unik i en bredare jämförelse. Å andra sidan är Waldner född stockholmare vilket möjligen kan bleka hans lokala idrottsgloria en aning.

Stavhopparen Ragnar "Ragge" Lundberg föddes i Madesjö och slog igenom i Nybro IF - men sin idrottsliga topp nådde han i IFK Södertälje. 1952 tog Lundberg brons i OS i Helsingfors vilket gör honom till den fjärde lokala OS-medaljören genom tiderna. Lundberg avled i fjol sedan han på ålderns höst flyttat tillbaka till Nybro för att komma närmare sina rötter.

En som ännu lever, hon fyllde faktiskt 100 år i april, är Ingeborg "Kickan" Sjöqvist. Hon föddes i Kalmar och tävlade för Kalmar Simsällskap när hon 1932 i Los Angeles missade medalj med minsta möjliga marginal i simhopp. Hennes fjärdeplats - och det faktum att hon är Sveriges äldsta ännu levande olympier - gör ändå att hon förtjänar att nämnas i dessa sammanhang.

Sedan kan man förstås alltid diskutera hur andra idrottare, utanför den olympiska familjen, står sig. Kalmargolfaren Joakim Haeggman var förste svensk i världens mest prestigefyllda lagtävling, Ryder Cup, och har vunnit tre gånger på Europatouren. Kalmar FF:s SM-guld i fotboll 2008 är också en femstjärnig prestation i vår största sport - och lägg därtill Dackarnas speedwaylag och Kalmar BTK:s pingisherrar som båda fått kliva högst upp på den svenska nationella lagsportpallen. Enastående prestationer av mycket framstående idrottare.

Vi ska heller inte glömma Linda Algotsson, storasyster till Sara. Linda har nu precis avslutat sitt fjärde OS i fälttävlan. Hon har stått på prispallen i både världscupfinal och EM men ännu inte fått kliva upp på den olympiska. Linda har en fantastisk karriär själv och har också fungerat som en enorm inspirationskälla för sin tre år yngre syster. Utan Linda hade förmodligen Sara aldrig stått här med silvermedaljen om halsen. Utan förebilder är det nästan omöjligt att skapa drivkrafter och energi för nya stjärnor att födas.

Därför ska vi vårda och minnas våra hjältar. Nu är du en av dessa, Sara Algotsson Ostholt!

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons